Rabobank: Uniform en standaard is nieuwe realiteit

21 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vertrekkend bestuursvoorzitter Piet Moerland kondigt op de algemene ledenvergadering van de Rabobank aan dat de bank de centrale regiefunctie gaat versterken en de ruimte voor lokale autonomie gaat beperken. Dat meldt BNR. Deze omslag gaat de komende drie jaren versneld plaatsvinden. Het hoofdkantoor in Utrecht gaat bepalen en gaat stevig toezien op het commerciële beleid, het risicobeleid en de behaalde efficiëncy van de lokale banken.

Dezelfde systemen, dezelfde processen zegt topman Moerland in het Financieeele Dagblad. Nu gaat fors de versnelling in uniformering en standaardisering. De centrale organisatie in Utrecht gaat de back office functie vervullen. Ook wil Moerland bereiken dat de lokale banken elkaar aanspreken op hun prestaties.

Piet Moerland - Rabobank

Moerland hoopt met deze omslag beter in te kunnen spelen op het sterk veranderend klantgedrag en wil hiermee de slagvaardigheid van de bank vergroten. Ook geeft Moerland aan dat de nieuwe regelgeving en scherper toezicht van De Nederlandsche Bank een andere schaalgrootte en kostenefficiency vereist. “Ik verwacht dat het aantal Rabobanken de komende anderhalf jaar terug gaat van 135 naar circa 100”, zegt hij in het FD.

Volgens Pieter Couwenbergh van het FD is er sprake van een trend. “Banken moeten enorm bezuinigen. Hoe doe je dat? Door één ICT-systeem over al je kantoren uit te rollen en dus alles te standaardiseren. Dat is goedkoop. De autonomie van de lokale banken wordt dus flink afgeknepen”.