Betaalvereniging Nederland verwelkomde groeiend aantal stakeholders in 2018

07 mei 2019 Banken.nl 4 min. leestijd

Innovaties in het betaallandschap leiden tot een groeiend aantal partijen met belangen in het betalingsverkeer. Betaalvereniging Nederland zag dit vorig jaar duidelijk terug in de cijfers. De brancheorganisatie voor aanbieders van betaaldiensten wijst onder meer naar de AVG, PSD2 en Instant Payments als aanleiding voor meer afstemming tussen stakeholders.

De Betaalvereniging Nederland is de spin in het web van het binnenlandse betalingsverkeer. Zo ongeveer iedereen die iets met betalingen doet is in een of andere vorm aangesloten bij de brancheorganisatie. Uiteraard zijn dat de leden zelf, dat zijn er inmiddels vijftig. Leden zijn onder meer binnenlandse banken en buitenlandse banken die in Nederland actief zijn, maar ook dienstverleners die meer op de achtergrond opereren. Naast de leden kent de Betaalvereniging een groot aantal stakeholders, variërend van overheidsinstellingen (DNB, AFM, de ministeries) en koepelorganisaties (bijvoorbeeld van ondernemers of van consumenten) tot de Belastingdienst en telecomleveranciers voor de infrastructuur. Het jaar 2018 was een jaar met veel ontwikkelingen op het gebied van betalen, iets dat de Betaalvereniging goed terugziet in het eigen jaarverslag.

PSD2 en AVG

2018 stond onder meer in het teken van twee inmiddels aardig ingeburgerde afkortingen, namelijk PSD2 en de AVG. De nieuwe betaalrichtlijn PSD2 heeft natuurlijk directe invloed, daar alle Europese banken digitaal toegang hebben moeten verlenen aan andere financiële dienstverleners. “PSD2 werd weliswaar pas dit jaar van kracht maar zorgde in 2018 al voor veel maatschappelijke discussie tussen academici, journalisten, consumentenorganisaties, ondernemersorganisaties, volksvertegenwoordigers, toezichthouders en andere belanghebbenden,” constateert directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland.

Als het gaat om de privacy en de veiligheid van die transactiegegevens komt de AVG om de hoek kijken. De Europa-brede privacy-verordening heeft gezorgd voor een stroom aan nieuwe regels waaraan financiële instellingen moeten voldoen. In beide gevallen is het van belang dat er nauw overleg plaatsvindt tussen stakeholders, zodat consumenten wel de lusten maar niet de lasten ervaren van innovaties.  

Instant Payments

De derde grote ontwikkeling is Instant Payments, ofwel flitsbetalingen. Banken experimenteren hier inmiddels volop mee en voor medio 2019 staat een brede introductie gepland. In 2018 - en trouwens ook in de jaren ervoor - is echter al hard gewerkt om Instant Payments mogelijk te maken. Abstract in de vorm van overleg en het vinden van afstemming tussen stakeholders en meer concreet in het aanleggen van de vereiste infrastructuur om al deze transacties te kunnen verwerken binnen het gestelde doel van vijf seconden.  

Digitaal blijft groeien

Naast bovengenoemde ontwikkelingen is ook de consument zelf weer digitaler gaan handelen. Het gebruik van cash geld blijft verder teruglopen, ten faveure van digitale betalingen. Die digitale betalingen vinden in toenemende mate contactloos plaats, via een betaalkaart met NFC-chip dan wel via alternatieven als betaalhorloges of andere wearables. Ook het aantal klanten dat mobiel bankiert blijft stevig doorgroeien, iets waar de ontwikkelafdelingen van banken vanzelfsprekend op inspelen. Volgens de Betaalvereniging loopt Nederland voorop in Europa als het gaat om het initiëren van betalingen vanaf een smartphone of tablet.