Mobiel betalen zet opmars voort

09 april 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

Ruim zeven op de tien betalingen aan de kassa waren in 2023 contactloos. Tegelijkertijd vinden steeds meer contactloze betalingen plaats met behulp van een mobiele telefoon of smartwatch. Daardoor verdwijnt het ouderwetse pinnen steeds verder uit het straatbeeld. Dit en meer blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland.

Uit het onderzoek komt om te beginnen naar voren dat het aandeel contactloze betalingen aan de kassa met een mobiele telefoon of smartwatch fors is toegenomen, van 21% in 2022 naar 29% in 2023. Deze stijging is met name ten koste gegaan van het aandeel van betalingen met de pinpas, zowel contactloos als door de pinpas in de terminal te steken.

Ook gedurende 2023 is deze verschuiving zichtbaar: in de eerste maand van 2023 werd 23% van alle kassabetalingen afgerekend met de mobiel of smartwatch, in de laatste maand van het jaar bedroeg dit 33%. Als deze trend zich verder voortzet zal contactloos betalen met een mobiel of smartwatch in de loop van 2024 de meeste gebruikte manier zijn om aan de kassa af te rekenen.

Mobiel betalen zet opmars voort

Hoe hoger het bedrag, hoe traditioneler de betaalwijze

Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat het aandeel van betalingen aan de kassa waarbij een pinpas wordt ingestoken met een vijfde is gedaald, van 10% naar 8%. Het gebruikt hangt volgens de onderzoekers onder meer af van de hoogte van het bedrag.

Zo werd in 2023 de pinpas bij bedragen lager dan €5 bij slechts 4% van de aankopen in de betaalterminal gestoken. Bij bedragen tussen de €20 en €50 gebeurde dat meer dan twee keer zo vaak (9%) en bij bedragen hoger dan €50 zelfs vier keer zo vaak (18%).

“Een mogelijke verklaring voor het relatief hoge aandeel ingestoken pinpassen bij bedragen boven €50, is dat we nog niet zo lang geleden bij die bedragen onze pinpas altijd verplicht moesten insteken”, schrijven de onderzoekers. “Sommige consumenten blijven dat gewoontegetrouw doen, ook al is dat in principe niet meer nodig.”

Vooral bij benzinestations werd vaak op deze manier betaald: ruim één op de vier betalingen (26%) gebeurde daar door een pinpas in de betaalterminal te steken. Daar zijn twee mogelijke verklaringen voor: enerzijds wordt er relatief vaak meer dan €50 voor brandstof afgerekend en anderzijds is contactloos betalen bij veel onbemande pompen nog niet zo lang geleden ingevoerd. Met andere woorden: mensen zijn het volgens de onderzoekers nog niet gewend om daar contactloos af te rekenen.

Cash in trek bij kleine bedragen

Een kwart van de bedragen onder de €5 werd aan de kassa met contant geld betaald (25%). Bij bedragen tussen €50 en €100 was dat bijna de helft minder (13%). Boven €100 betaalden we 16% van de gevallen met contant geld. Dit is iets vaker dan in 2022.

Het gebruik van contant geld is stabiel; in de afgelopen drie jaar werden twee op de tien aankopen aan de winkelkassa met contant geld betaald.