DNB wil dat contant betalen mogelijk blijft

06 juni 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Het nationale en internationale betaallandschap ontwikkelt zich stevig en er is één woord dat op bijna alle ontwikkelingen betrekking heeft: cashless. Volgens DNB bestaat echter het gevaar dat daardoor ook mensen buiten de boot dreigen te vallen, met name ouderen en andere kwetsbare groepen.

De ontwikkelingen die cashless betalen mogelijk maken komen niet uit de lucht vallen. Was er vanuit consumenten geen vraag naar innovatieve manieren van betalen, dan zouden banken en fintechs er niet zoveel geld en energie insteken. Maar die vraag is er wel en bedrijven spelen daar fanatiek op in. De maatschappij beweegt in rap tempo richting een grotendeels cashloze maatschappij, die eerder vroeg dan laat realiteit is. Voor veel mensen is die ontwikkeling prima bij te houden, maar ouderen en andere kwetsbare groepen dreigen buiten de boot te vallen waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

Niet iedereen kan digitale ontwikkelingen bijhouden

Boodschappen, kleding, een boek, momenteel is het eigenlijk allemaal nog wel met baar geld af te rekenen. Maar de tendens van acceptatie ervan is aan het afnemen volgens DNB. Winkeliers ontvangen liever elektronische betalingen omdat dit kostenefficiënt is en bovendien minder veiligheidsrisico’s herbergt. DNB wil echter dat cash betalen behouden blijft. Voor ouderen en andere kwetsbare groepen gaat de digitalisering mogelijk te snel om bij te kunnen houden, waardoor zij niet meer zelfstandig dingen kunnen kopen. Dat is slecht voor het zelfvertrouwen van die groepen, maar ook voor de economie. Immers, geld dat er wel is, maar niet besteed wordt omdat ze niet weten hoe, voegt weinig toe aan de economie.

60% digitaal

Petra Hielkema is Divisiedirecteur Betalingsverkeer en Marktinfrastructuur bij DNB en geeft dat 60 procent van de betalingen op dit moment al digitaal gaat, maar dat we moeten oppassen voor een situatie zoals in Zweden: “In Zweden is nog maar 15 procent van alle betalingen in cash en de Zweedse centrale bank waarschuwt dat bepaalde groepen in de verdrukking komen.”

Wat doet DNB om de acceptatie van contant geld op peil te houden? DNB werkt onder andere aan toepassingen om overvallen en plofkraken zoveel als mogelijk te voorkomen. Hiermee wil de centrale bank winkeliers het vertrouwen in contant geld accepteren laten behouden. Daarnaast steunt DNB initiatieven die de kosten voor het verwerken van contant geld omlaag moeten brengen.