Bank of Cyprus was beste jongetje in de klas

02 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De grootste bank van Cyprus, Bank of Cyprus, die momenteel gebukt gaat onder grote financiele schulden en een reeks van schandalen binnen de bankensector, was recentelijk nog het braafste en beste jongetje van de klas.

Je zou het niet zeggen, maar in de jaren voor de crisis begon was de nummer 1 Cypriotische Bank een internationaal zeer gerespecteerde bank. Bank of Cyprus sleepte diverse awards in de wacht en boekte goede resultaten. Zo werd de bank ooit gezien als de “Best Bank for Private Banking” en haalde de bank eenvoudig noteringen in diverse rankings. Voorbeelden van zulke rankings zijn de ‘Top 200 EU Banken’ en ‘Worlds Best Banks’. Ook sleepte het titels en prijzen als ‘beste Buitenlandse Valutabank’, ‘Bank of de Year 2011’ en de ‘Citi Performance Excellence Award’ in de wacht.

Vanaf de zijlijn kreeg de bank niks dan lof en positieve feedback voor haar beleid en resultaten en kopzorgen waren er niet. Toen de crisis in maart echter ernstige vormen had aangenomen en tal van diepgaande reddingsmaatregelen getroffen werden verkondigde de Cypriotische minister van Financiën dat de spaarders van de Bank of Cyprus mogelijk 40% van hun vermogen boven de €100.000 zouden verliezen. Naar aanleiding van dit bericht vertrok de Bank of Cyprus CEO uit woede om het reddingsplan. Volgens Andreas Artemis was het een gotspe dat juist de spaarders van zijn bank moeten boeten.