Cyprus vraagt EU hulp voor afwending cash crunch

20 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De president van Cyprus, Nicos Anastasiades heeft overige Europese leiders een brandbrief gestuurd waarin hij verzoekt om hulp om een mogelijke cash crunch* te voorkomen bij de Bank of Cyprus, de grootste bank van het eiland. Als de bank de crisis niet overleeft, dan zou dit volgens hem dramatisch zijn voor de financiële stabiliteit van het land.

"Het succes van het programma dat goedgekeurd is door de eurogroep en de trojka [reddingsplan, red.] is afhankelijk van de ontwikkeling van een sterke en levensvatbare Bank of Cyprus. Het is om deze reden dat ik u dringend verzoek een lange termijn oplossing voor de magere liquiditeitspositie van de Bank of Cyprus te ondersteunen” stelt de president in de brief. Een lid van de Europese commissie in Brussel geeft aan dat de EC inderdaad de bewuste brief ontvangen heeft, maar verder commentaar wordt niet afgegeven.-

Cyprus - EU

Een klein overzicht van de ontwikkelingen van de Bank of Cyprus in de afgelopen maanden:

Voor de crisis
Bank of Cyprus kende niet altijd zulke donkere tijden. Sterker nog, nog niet heel lang geleden was Bank of Cyprus zelfs het beste jongetje van de klas getuige de hoge noteringen in diverse rankings en de diverse prijzen die de bank in de wacht wist te slepen.

Maart 2013
Door de uitbraak van de financiële crisis raakte de Bank of Cyprus ernstig in de problemen en werd een reddingsplan door de staat opgesteld. Uit woede om het reddingsplan van de staat en de torenhoge heffing die werd gevraagd van spaarders stapte eind maart de CEO van de bank, Andreas Artemis, op.

April 2013
In april kwam Bank of Cyprus in opspraak omdat er hints naar bovenkwamen dat topbankiers bij Bank of Cyprus bewijsmateriaal van wanpraktijken zouden wissen. Dit bleek uit een doorlichting van consultancykantoor Alvarez & Marsal.

* Een “cash crunch” vind plaats zodra de cash-positie van een bedrijf zo laag is dat het een impact op de operaties begint te krijgen. Een cash crunch betekent niet per se dat een bedrijf failliet gaat – het kan wel betekenen dat zij niet-tastbare activa moeten omzetten in geld.