Rijke spaarders Cyprus bijna helft spaargeld kwijt

01 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Er is eindelijk duidelijkheid in Cyprus over het spaargeld van rijke spaarders van Bank of Cyprus. Zo’n 47,5% van spaartegoeden van meer dan €100.000 zal omgezet worden naar Bank of Cyprus aandelen.

Begin dit jaar gaf Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noodleningen af om de banken en de financiële sector in Cyprus uit de brand te helpen. Ook Bank of Cyprus, de grootste bank van het eiland, die nog niet zo lang geleden werd gezien als het beste jongetje in de klas binnen de bankensector, moest gered worden. Gedurende deze reddingsfase werden de gezonde divisies van de eerder geliquideerde Laiki Bank onder de vleugel van Bank of Cyprus gebracht. Er werd echter wel bekendgemaakt dat de welvarende spaarklanten ook rekening moesten houden met een verplichte bijdrage. Uiteindelijk heeft de centrale bank vastgesteld dat er 47,5% op alle spaarbedragen hoger dan €100.000 geheven zal worden.

Bank of Cyprus

Bad bank

Ook is nu duidelijk dat de rijke spaarklanten van Laiki Bank aandelen zullen krijgen van Bank of Cyprus. Het gaat om een percentage van 18%. Dat zij hun spaargeld boven €100,000, dat nu in een ‘bad bank’ resteert, nooit meer terugzien werd hen al eerder pijnlijk duidelijk.