Bank of Cyprus CEO weg uit woede om reddingsplan

26 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De topman van de grootste bank van Cyprus - Bank of Cyprus - heeft dinsdag zijn functie neergelegd. Andreas Artemis zou woedend zijn over de beslissing om spaarders mee te laten betalen aan de redding van Cyprus. Dat meldt persbureaus Reuters.

Om een noodlening van €10 miljard van de Europese Unie te krijgen stemde Cyprus mee in om ingrijpende maatregelen te nemen bij de twee grootste banken van het land, Laiki Bank en Bank of Cyprus. Laika Bank wordt opgedoekt. Het gezonde deel met onder meer spaarders tot €100.000 wordt overgeheveld naar grote broer de Bank of Cyprus. De rest, waaronder hogere deposito's en tegoeden, wordt ondergebracht in een zogeheten 'bad bank'. Daarmee komen alle spaartegoeden boven dat bedrag op de tocht te staan. De Cypriotische minister van Financiën Sarris zei vanmorgen tegen de BBC dat mensen met meer dan €100.000 op een Cypriotische bankrekening mogelijk 40% van hun vermogen boven die €100.000 moeten inleveren.

Topman Andreas Artemis stapt op omdat hij het niet eens is met de hoogte van de heffing die wordt gevraagd van spaarders.