ING introduceert betaalpas voor contactloos betalen

07 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING introduceert als eerste bank in Nederland een betaalpas die is voorbereid op contactloos betalen (mobiel betalen). Met de betaalpas kunnen klanten van ING in de toekomst snel en gemakkelijk afrekenen door de pas dicht tegen de betaalautomaat aan te houden. De bestaande betaalpassen worden vanaf 6 juni gefaseerd vervangen door een nieuwe betaalpas waarmee, naast de al bestaande functionaliteiten, ook contactloze betalingen kunnen worden gedaan.

Vanaf begin 2014 contactloos betalen met de pas
Alle betaalpassen die vanaf 6 juni gefaseerd worden uitgegeven, zijn uitgerust met deze nieuwe technologie. Vervanging gebeurt op basis van de vervaldatum van de pas. Tot eind 2013 worden al circa 3 miljoen nieuwe passen uitgegeven. Naar verwachting kunnen klanten van ING vanaf begin 2014 contactloos betalen met de pas. Komende zomer kan in Leiden als eerste Nederlandse gemeente ‘mobiel’ worden betaald. In samenwerking met KPN en MasterCard zullen ING, Rabobank en ABN AMRO een eerste lokale introductie doen in Leiden met een grote groep consumenten, winkels en horecagelegenheden. De introductie start met circa 1.000 consumenten met een bankrekening bij een van de drie genoemde banken en met een mobiele aansluiting bij KPN. 


ING - Innovatieve betaalpas

Contactloos betalen
Met de uitgifte van deze betaalpas zet ING een volgende stap in de introductie van contactloos betalen in Nederland. Klanten kunnen straks met deze pas bedragen tot €25 snel en gemakkelijk afrekenen door de pas dicht tegen de betaalautomaat te houden. De techniek van het betalen met een contactloze pas is vergelijkbaar met de OV-chipkaart. Door met een contactloze pas met een Near Field Communication (NFC) chip te 'swipen' langs een apparaatje wordt de betaling verricht en het bedrag van je rekening afgeschreven. De betaling verloopt sneller dan een reguliere pinbetaling en dat scheelt weer in de wachtrij bij de kassa. Contactloos betalen maakt gebruik van de chip op de pas en is daarmee zeer veilig. Later dit jaar volgt ook de mogelijkheid om contactloos te betalen met de mobiele telefoon.

Samenwerking banken

Om de introductie van mobiel betalen in Nederland in goede banen te leiden, hebben ING, Rabobank en ABN AMRO het samenwerkingsverband “Mobiel Betalen Nederland” (MBN) geïnitieerd. Ten behoeve van een open en toegankelijke infrastructuur werkt MBN intensief samen met diverse aanbieders binnen die betaalinfrastructuur. Het samenwerkingsverband blijft actief tot de introductie in Leiden is afgerond, naar verwachting eind 2013. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen.