ECB: Geen geleidelijke invoering Europese bankenunie

15 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Europese Centrale Bank (ECB) wil geen geleidelijke invoering van een bankenunie. Dinsdag liet de ECB weten dat het de rol van Europese toezichthouder pas op zich neemt als er een centrale resolutiemechanisme aanwezig is dat moet zorgen voor de ontmanteling van failliete banken. Ook moet het Europese noodfonds op centraal niveau opgericht zijn.

Wel of geen geleidelijke invoering van de bankenunie
De ECB hecht groot belang aan een volwaardige bankenunie. Een geleidelijke invoering, waarvoor de Duitse minister van Financiën maandag pleitte, ziet de ECB niet zitten. Voor een volwaardige bankenunie is volgens Duitsland een verdragswijziging noodzakelijk. Gezien de noodzaak om op korte termijn Europees toezicht te operationaliseren stelde de Duitse minister van Financiën een geleidelijke invoering van een bankenunie voor. De ontmanteling van de banken en het noodfonds komen in dit scenario nog te liggen bij de nationale autoriteiten.

Dijsselbloem liet maandag tegen de NOS weten dat de bankenunie in beweging moet blijven en dat zonder verdragswijzigingen al heel veel stappen zijn te zetten.

 ECB - Resolutiemechanisme