Schauble: Verdragswijziging toch nodig voor bankenunie

14 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Duits minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, pleitte maandag in de Financial Times voor een geleidelijke invoering van een bankenunie. Hij is van mening dat de huidige Europese verdragen een onvoldoende basis vormen voor een sterke centrale autoriteit die voor de ontmanteling van failliete banken moet zorgen.

Duitsland wil eerst een verdragswijziging
Duitsland is in principe voor een bankenunie, maar heeft als voorwaarde dat de procedure voor de ontmanteling van probleembanken een onlosmakelijk deel van de bankenunie moet zijn. Volgens Schäuble moet een sterke centrale autoriteit voor de ontmanteling van failliete banken zorgen, onafhankelijk van de EU-lidstaten. Nu blijkt dat voor de invoering van een bankenunie met een sterke centrale autoriteit toch een verdragswijziging nodig is, pleit Schäuble voor een geleidelijke invoering. Vorige week was Schäuble nog voor een snelle invoering waarbij niet gewacht kan worden op een verdragswijziging. In de Financial Times erkent Schäuble echter dat de huidige Europese verdragen een onvoldoende basis vormen voor een sterke centrale autoriteit.

Aanpassing verdrag toch nodig voor bankenunie

Dijsselbloem: "We moeten de bankenunie in beweging houden"
De voorzitter van de Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, blijft positief over de realisatie van een Europese bankenunie op korte termijn. Eerder sprak hij de verwachting uit dat de bankenunie in juni al in grote mate ingevuld zou moeten kunnen zijn. Afgelopen maandag vergaderde de Eurogroep over de oprichting van de bankenunie. Tegen de NOS liet Dijsselbloem weten dat de bankenunie in beweging moet blijven en dat er zonder verdragswijzigingen al heel veel stappen zijn te zetten.