Verzekeraars onderzoeken samen toepassing blockchain

24 oktober 2016 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Onder de naam B3i hebben Aegon, Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich de handen ineengeslagen om de toepassingsmogelijkheden van blockchain technologie in de verzekeringsbranche te onderzoeken. Door middel van een pilot met een transactieplatform willen de partners ondervinden of gebruik van de technologie kan leiden tot snellere overdracht van informatie en geld en betere controleerbaarheid. 

Blockchain, het decentrale grootboek achter de virtuele munt bitcoin, is de afgelopen tijd een buzzwoord in de financiële sector. De technologie maakt het mogelijk om de verwerking en autorisatie van transacties te automatiseren, doordat een netwerk van computers tegelijkertijd de transactie vastleggen. Blockchain technologie biedt om die reden een gigantisch potentieel voor onder meer banken en verzekeraars, die nu nog mensen nodig hebben voor het goedkeuren van transacties.

Verzekeraars slaan handen ineen voor onderzoek naar toepassing blockchain

In de bankenwereld wordt al veel geïnvesteerd in onderzoek naar de mogelijke toepassing van de technologie in hun processen, zoals internationale blockchainalliantie R3 en het open ledger project. Ook daarbuiten wordt door dienstverleners als Capgemini steeds meer aandacht besteed aan de technologie, maar tot nu toe bleef het relatief stil wat betreft investeringen in de verzekeringsbranche. 

Daar is nu verandering in gekomen. Een groep Europese verzekeraars hebben een samenwerking aangekondigd waarin zij een transactieplatform zullen opzetten op basis van de technologie, om zo te kunnen testen wat de inzet daarvan kan opleveren voor de verzekeringsbranche. De groep, bestaande uit Aegon, Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich, heeft de naam ‘Blockchain Insurance Industry Initiative’ of afgekort tot B3i en staat volgens de initiatiefnemers nog open voor andere verzekeraars om zich aan te sluiten.

De reden om een samenwerking op te zoeken met branchegenoten in plaats van los van elkaar de mogelijkheden te onderzoeken, is omdat zonder samenwerking de toepassingen minder effectief worden. “De blockchain technologie kan alleen zijn volledige potentieel voor de betrokkenen behalen wanneer deze op een consistente en compatibele wijze wordt geïmplementeerd, gebaseerd op standaarden voor het uitwisselen van data en transacties via blockchain. Om die reden zijn Aegon, Allianz, Munich Re, Swiss Re en Zurich overeengekomen om samen te werken aan een pilot project, waarin geanonimiseerde transactiedata en kwantitatieve data worden gebruikt”, lichten de initiatiefnemers toe in een gezamenlijk persbericht.

Het doel van de pilot is om te ontdekken of toepassing van blockchain technologie kan zorgen voor een snellere overdracht van informatie en geld, met verbetering van de controleerbaarheid en behoud of zelfs verbetering van de veiligheid. Als blockchain kan worden gebruikt om op veilige en efficiënte wijze geld en documenten uit te wisselen, zal dit zorgen voor een enorme kostenbesparing voor verzekeraars, die hier nu nog mensen voor in dienst moeten houden. De initiatiefnemers benadrukken echter dat B3i in eerste instantie bedoeld is als haalbaarheidsstudie naar de toepasbaarheid van technologie.