Capgemini wil voorop lopen in blockchain expertise

19 april 2016 Banken.nl 3 min. leestijd

Zakelijke dienstverlener Capgemini is bezig met een sterke uitbreiding van zijn internationale blockchain-praktijk. Tegen het einde van het jaar wil het grote consultancy, technologie en outsourcing bureau wereldwijd ruim 100 blockchain specialisten in dienst hebben, om klanten in de financiële sector zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij het realiseren van efficiencywinst en verbeterde veiligheid.

De bankensector heeft de afgelopen jaren wereldwijd steeds vaker te maken met uitdagers van buiten de sector. Kleine, maar ook grote, technologiebedrijven vinden steeds vaker manieren om financiële diensten sneller, goedkoper en efficiënter aan te bieden dan de banken zelf door gebruik van technologie. Deze financiële technologie, of FinTech, zal de komende jaren mogelijk de bankensector gaan verstoren. De potentie van de FinTech-bedrijven gaat ook bij investeerders niet onopgemerkt, en al jaren stijgt het investeringsvolume in de nieuwe spelers op de financiële markten. Zo zijn in 2015 voor het tweede jaar op rij de wereldwijde durfinvesteringen in de FinTech-sector verdubbeld. Hierbij valt ook de toenemende interesse van investeerders in blockchain-technologie op – volgens experts de echte innovatie achter de bitcoin.

Capgemini - Bitcoins

De blockchain is als het ware een decentraal digitaal grootboek dat alle transacties van iedere individuele bitcoin bijhoudt. Deze technologie is voor banken, toezichthouders en verzekeraars zeer interessant, omdat het mogelijkheden biedt om het betalingsverkeer te versnellen, door efficiëntere en veiligere verwerking van betalingen. “Blockchain is een gamechanger in de sector en geen enkele financiële dienstverlener kan het zich veroorloven om deze te negeren”, zegt Anirban Bose, Global Head of Banking & Financial Services bij Capgemini. Hij legt uit: “Blockchain is een goede architectuur om te overwegen nu financiële transacties elkaar steeds sneller opvolgen, aangezien het de verwerkingstijd terug kan brengen van uren naar minuten en daarbij ook een nooit eerder vertoonde mate van transactieveiligheid geeft.”

Capgemini ondersteunt al enige tijd klanten in de financiële sector bij het beoordelen en implementeren van blockchain-gerelateerde oplossingen. Dit doet de dienstverlener vanuit zijn gespecialiseerde blockchain praktijk. Met het oog op de groeiende interesse in de technologie heeft Capgemini besloten om deze praktijk de komende tijd aanzienlijk uit te breiden. Zo wil het bureau aan het einde van het jaar wereldwijd ruim 100 professionals in dienst hebben die expert zijn op het gebied van blockchain.

Thierry Delaporte, Chief Executive Officer van Capgemini’s Financial Services Strategic Business Unit en lid van de Group Management Board, vertelt: “Capgemini’s verscherpte focus op blockchain technologie is een belangrijke stap naar het ontwikkelen van fintech-oplossingen die meer en meer de katalysator vormen voor verandering en innovatie in financiële dienstverlening. Capgemini werkt samen met fintechs om innovatieve blockchain oplossingen te ontwikkelen op het gebied van microbetalingen, gesyndiceerde leningen, asset management en claimafhandeling die Capgemini als systeemintegrator zal implementeren.”

De blockchain praktijk biedt hierbij een reeks van consulting- en technologiediensten aan zoals studies naar de haalbaarheid van doelstellingen, business case assessments, operating model design, advies over systeemarchitectuur en volledige systeemintegratie. “Centrale banken, financiële instellingen, en technologiebedrijven beginnen steeds meer de potentie van blockchain te omarmen, en wij versterken onze expertise om voorop te blijven lopen in deze adoptie”, sluit Bose af.