Smart Contracts van hype naar realiteit in 2020

14 oktober 2016 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De adoptie van Smart Contracts zal consumenten en organisaties uit de financiële sector miljarden gaan besparen. Dat voorspelt Capgemini Consulting op basis van onderzoek naar de ontwikkelingen op het gebied van blockchain en elektronische contracten. Volgens de onderzoekers zal het gebruik van Smart Contracts al in 2020 algemeen geaccepteerd zijn.

Verschillende grote bedrijven uit de financiële sector als BNP Paribas, Deutsche Bank en Credit Suisse investeren momenteel in het ontwikkelen van Smart Contracts. ‘Smart Contracts’ zijn elektronische contracten die gebaseerd zijn op blockchain technologie en die op basis van Distributed Ledger-technologie, bekend van de bitcoins, op decentraal gedistribueerde grootboeken worden beheerd. “Hierdoor worden acties, zoals betalingen, automatisch uitgevoerd zodra aan de voorwaarden is voldaan. Het proces van verificatie en overige handmatige handelingen kunnen worden overgeslagen”, legt Amol Khadir uit. Khadir is lead Blockchain onderzoeker bij het Digital Transformation Insitute, een in-house denktank binnen Capgemini Consulting die regelmatig onderzoek publiceert over de impact van digitale technologie op grote traditionele ondernemingen.

Smart Contracts

Een nieuw onderzoek van het Digital Transformation Insitute naar de opkomst van ‘Smart Contracts’ toont aan dat financiële organisaties en consumenten wereldwijd tot wel meer dan honderd miljard kunnen besparen door het omarmen van de nieuwe technologie. Het rapport, getiteld ‘Smart Contracts in Financial Services: getting from Hype to Reality’, is samengesteld uit tests en kwalitatief onderzoek onder experts uit de financiële wereld, start-ups en academici. In het rapport maken de onderzoekers onderscheid tussen drie grote gebieden waarop, zowel voor de consumenten als voor de bedrijven zelf, het invoeren van Smart Contracts grote impact zal hebben:

- Retail Banking: bij persoonlijke leningen en hypotheken zal het invoeren van Smart Contracts een hoop papierwerk overbodig maken, waardoor de contacttijd tussen verschillende partijen korter is. Per consument levert dit een geschatte besparing op van tussen de $480 en $960 per consument en voor hypotheekverstrekkers een kostenbesparing van tussen de $3 en $11 miljard op jaarbasis.

- Verzekeringen: met behulp van Smart Contracts kunnen claims bij zorg-, auto-, huis- en reisverzekeringen sneller worden afgehandeld omdat er onder meer minder formulieren ingevuld hoeven te worden. In de wereldwijde autoverzekeringsindustrie kan dit naar schatting een kostenbesparing van $21 miljard opleveren.

- Investeringen: het afhandelen van gesyndiceerde leningen kan met Smart Contracts worden ingekort van 20 dagen naar 6 tot 10 dagen. Deze tijdsbesparingen kunnen een groei van 5% opleveren, een bedrag van circa $2 tot $7 miljard. Ook operationele kosten dalen voor investeringsbanken in de Verenigde Staten en Europa, omdat er sneller meer duidelijkheid is en de risico’s en kapitaaleisen inzichtelijker worden.

Timeline of blockchain

“Het is nu het juiste moment om te experimenteren met Smart Contracts in een sandbox-omgeving”, stelt Philippe Denis, hoofd CIB blockchain initiatieven bij BNP Paribas. “Ik verwacht dat we in 2017 de eerste versies van Smart Contracts zullen zien verschijnen, die voor relatief eenvoudige constructies kunnen worden ingezet en ook al verbonden zijn met platformen op het gebied van wet- en regelgeving. Mogelijk zien we in 2019 zelfs al consumenten gebruik maken van Smart Contracts.”

Khadir reageert op de onderzoeksresultaten: “Contracten zijn de digitalisering binnen de financiële sector tot op heden grotendeels ontsprongen. Consumenten zien zich hierdoor voortdurend geconfronteerd met omvangrijke en veelal handmatig gestuurde processen voor het regelen van hun financiële zaken.” Smart Contracts kunnen daar volgens hem een belangrijke verandering in teweeg brengen: “We hebben een punt bereikt dat de distributed ledger-technologie een revolutie op het gebied van contracten kan en zal realiseren. De industrie zal hiervan profiteren want risico’s worden verkleind, kostenbesparingen worden gerealiseerd en er zal een efficiencyslag in de operatie kunnen worden gemaakt.” Hier plukken volgens hem ook consumenten de vruchten van: “Niet alleen financieel, maar ook dankzij het vereenvoudigen van financiële processen”, sluit Khadir af.