Banken, Intel en IBM werken aan alternatief blockchain

21 december 2015 Banken.nl 2 min. leestijd

Een aantal techbedrijven zijn in samenwerking met een aantal financiële instellingen bezig met het Open Ledger Project, dat onder toezicht staat van The Linux Foundation. Doel van het project is het creëren van een alternatief voor de blockchain-technologie. Onder de betrokken bedrijven zitten onder meer de London Stock Exchange Group, en banken JP Morgan en Wells Fargo.

Een groot aantal bedrijven werkt samen aan het zogenaamde Open Ledger Project, een open source project dat tot doel heeft om met een alternatief te komen voor de blockchain technologie. Volgens meerdere deskundigen zit in de blockchain, het decentrale register achter de digitale valuta bitcoin, de echte innovatie. In een simpele uitleg zorgt de blockchain technologie ervoor dat van iedere bitcoin door een netwerk van computers wordt vastgelegd van wie die is, en wanneer die van eigenaar verandert. Omdat ook banken en andere financiële spelers de waarde in zien van de technologie zijn er meerdere voorbeelden van banken die investeren in blockchain. Het bekendste voorbeeld is het R3 initiatief, een alliantie van banken voor het doen van onderzoek naar mogelijkheden om de technologie toe te passen in het betalingsverkeer van banken, waar ook ING zich bij heeft aangesloten.

The Blockchain for business

Open Ledger Project
In een relatief nieuw initiatief werken meerdere techbedrijven, waaronder IBM, Cisco en Intel, samen met financiële instellingen om een alternatief voor de blockchain-technologie te maken. Dit open source project heeft de naam Open Ledger Project, en staat onder toezicht van open source softwareontwikkelaar The Linux Foundation. Naast IBM, Cisco, Intel, softwareontwerper Digital Asset Holdings Fujitsu, VMware, Mitsubishi en de London Stock Exchange Group, werken ook banken JP Morgan en Wells Fargo mee.

IBM lijkt de grootste rol te spelen, en heeft aangegeven zijn code voor een eigen blockchaintechnologie vrij te gaan geven in het project. Een belangrijke functie van het Open Ledger Project is het creëren van de mogelijkheid om restricties op te zetten voor wie transacties mogen genereren en wie authenticatie mag geven voor een transactie. De bedrijven benadrukken dat het doel van het project niet is om een alternatieve digitale valuta te creëren.