Starter woningmarkt heeft steeds hogere eigen inbreng

04 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Bij het kopen van hun eerste woning is de eigen inbreng van starters op de woningmarkt in H1 2016 gestegen naar gemiddeld €27.315. Dat blijkt uit onderzoek van online hypotheekadviseur eyeOpen.nl. In 2014 lag het eigen inbreng-bedrag nog op gemiddeld €24.743.

De afgelopen maanden wordt de Nederlandse markt voor koopwoningen gekenmerkt door herstel en verbetering. De huizenprijzen stijgen weer, blijkt uit verschillende onderzoeken. Volgens data van het CBS en het Kadaster stonden de gemiddelde huizenprijzen in mei 2016 al weer 9,2% hoger dan in het dal van juni 2013. 

Gemiddelde eigen inbreng starter

Volgens een recent onderzoek van online hypotheekadviseur eyeOpen.nl is de stijging van de huizenprijzen een van de oorzaken voor een stijgende eigen inbreng van starters op de woningmarkt. Uit het onderzoek blijkt dat starters steeds meer sparen voor hun eerste koopwoning – gemiddeld brachten zij in het eerste halfjaar van 2016 zelf €27.315 in bij de aankoop van een woning, ten opzichte van gemiddeld €24.743 in 2014. Volgens de online hypotheekadviseur willen starters besparen op hun maandlasten door een zo laag mogelijk hypotheekbedrag te lenen.

De herstellende woningmarkt is volgens eyeOpen.nl – die onlangs een samenwerking is aangegaan met Knab Hypotheken – niet de enige verklaring voor het stijgen van de eigen inbreng van starters. De vergelijksite ziet daarnaast ook dat starters steeds vaker een studieschuld hebben op het moment dat zij een huis willen aanschaffen. Hierdoor kunnen zij een minder groot bedrag aan hypotheek krijgen, en zijn genoodzaakt meer zelf in te brengen.

Tot slot wordt de stijging ook verklaard door de verlaging van het maximale hypotheekleenbedrag. In 2016 bedraagt de maximale hypotheek 102% van de waarde van de gekochte woning, terwijl dit in 2015 nog 103% was en in de jaren daarvoor nog hoger. De leengrens wordt de komende jaren verder naar beneden gebracht, naar een uiteindelijk percentage van 100% van de woningwaarde in 2018. Uit recent onderzoek van ABN AMRO bleek eerder al dat een derde van de jongeren door de strengere hypotheekregels niet meer aan een huis komen. Volgens eyeOpen.nl moet de eigen inbreng van jongeren wel omhoog willen zij hun huis en de bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten, kunnen financieren. 

Maximale hypotheek daalt

Directeur Olivier Tardieu: “De stijging van de eigen inleg is o.a. een logisch gevolg van de woningprijsontwikkeling en wetgeving rond de ‘Loan to Value ratio’ (de verhouding tussen wat je aan hypotheek kunt krijgen en de waarde van de woning). Wij merken de afgelopen jaren dat veel starters in de laatste maanden van het jaar haast maken met de aanschaf van een nieuwe woning, om zo een hogere eigen inbreng te voorkomen. Veel starters willen nog in 2016 een woning kopen, omdat in 2017 het maximale leenbedrag daalt naar 101% van de woningwaarde. Dit kan al snel meer dan duizend euro aan eigen inbreng schelen.”

Bron: Eyeopen.nl