Roosendaal beste gemeente voor starters woningmarkt

31 juli 2017 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In veel gemeenten staat de huizenmarkt onder druk, waardoor de prijzen hoog zijn. Voor starters een extra moeilijke situatie. Tegelijkertijd biedt slechts minder dan 60% van de gemeenten startersregelingen aan. Uit onderzoek van hypotheekadviseur eyeOpen blijkt dat het Brabantse Roosendaal de meest gunstige regeling heeft voor starters.

Een startersregeling kan uitkomst bieden bij het overbruggen van de maximale hypotheek en de koopprijs van een huis. Vaak komt dit neer op een extra lening, waarover de eerste paar jaar weinig of geen rente betaald hoeft te worden. Voor een niet onbelangrijke groep starters betekent dit het wel of niet kunnen kopen van een huis. Van alle Nederlandse gemeenten hanteert slechts 56% een dergelijke regeling. Hoewel het in zijn algemeenheid momenteel dus moeilijk is voor starters om een woning te kopen zijn er regionaal grote verschillen.

Aanbod startersregelingen verschilt sterk per regio

De gemeente Roosendaal in Noord-Brabant wordt in het onderzoek van eyeOpen als meest aantrekkelijk voor starters beoordeeld. Roosendaal heeft het grootste woningaanbod in combinatie met een gunstige startersregeling vanuit de gemeente. Het Drentse Assen* kan net niet tippen aan Roosendaal, vanwege iets gunstiger voorwaarden van de laatstgenoemde. De maximale koopprijs van een woning in Roosendaal (€212.264) ligt bijvoorbeeld iets hoger dan de maximale verwervingskosten** in Assen (€200.000).

Roosendaal en Rozendaal

Saillant is dat juist Roosendaal gezien wordt als de meest startersvriendelijke woningmarkt. Het gelijk uitgesproken – maar anders geschreven – Rozendaal in Gelderland is al jaren één van de gemeenten met de hoogste hypotheekschulden per inwoner.

Meer resultaten, cijfers en feiten zijn te vinden in het onderzoek van eyeOpen

Op het moment van schrijven is de starterslening in Assen tijdelijk niet beschikbaar. Vanwege de populariteit is er geen budget meer voor startersregelingen tot lopende leningen afgelost worden.

** Verwervingskosten bestaan naast de koopsom van de woning ook uit de overdrachtsbelasting, financieringskosten, en eventuele verbeter- of meerwerkkosten. In het geval van een nieuwbouwhuis omvatten de verwervingskosten ook de rente tijdens de bouw van het huis.