De FinTech sector anno 2016, Europa groeit snelst

29 februari 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

Wereldwijd zijn de investeringen in FinTech in rap tempo aan het toenemen, en hoewel er in de VS veel meer geïnvesteerd wordt in nieuwe financiële technologie zijn de investeringen in Europa het hardste gegroeid. Vooral de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël blijken aantrekkelijke vestigingslanden voor FinTech-startups.

FinTech is de verzamelnaam voor nieuwe financiële technologie, die voornamelijk is gericht op online en digital dienstverlening. Deze technologische ontwikkelingen vinden veelal buiten de gevestigde financiële instellingen plaats, in de vorm van disruptieve startups en bedrijven uit de IT-sector, en vormt dus een bedreiging voor de gevestigde orde. Maar er is ook sprake van banken die investeren in FinTech en die synergievoordelen zien in samenwerking met deze startups.

Investeringen in FinTech 2010 - 2015

Overzicht FinTech sector
De omvang en impact van FinTech op de wereldeconomie wordt in snel tempo groter. In de periode van 2010 tot 2015 was het totaal geïnvesteerde bedrag in FinTech al bijna $50 miljard, waarvan een kwart – $12,7 miljard – alleen al werd geïnvesteerd in het eerste halfjaar van 2015. Voor heel 2015 wordt de totale investering geschat op $50 miljard. Veel meer dan de $12 miljard die berekend werd voor 2014.

Regionale Investeringen in FinTech

Veruit de belangrijkste regio voor FinTech-investeringen is de Verenigde Staten. Met een totaal geïnvesteerd bedrag van $31,6 miljard staat de VS ver boven de $4,4 miljard in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) en de $3,5 miljard in Azië en het Pacifisch gebied. Wel zijn de investeringen in Europa veel sneller gegroeid dan de investeringen in de VS, met in het beste jaar in de periode 2013-2015 een groei van 215%. Betalingsdiensten zijn het populairste doelwit van investeerders. Daarna zijn kredietverlening, beveiliging en Cloud-based services de gebieden van de FinTech sector waar investeerders het meeste geld investeren.

Populairste FinTech aandachtsgebieden

Naast dat er het meest geïnvesteerd wordt in FinTech zijn de VS ook een van de aantrekkelijkste landen voor het oprichten van startups. Er is een gunstig economisch klimaat voor FinTech en om die reden zijn hier de meeste startups te vinden, waarbij de voorkeur uitgaat naar Silicon Valley, New York, Los Angeles en Boston. Daarna is Tel Aviv in Israël de meest gunstige plek voor FinTech-startups, gevolgd door Londen.

Top 5 FinTech Unicorns

Unicorns
Naast startups en kleine bedrijven in de FinTech sector zijn er inmiddels ook bedrijven te vinden met een waarde van meer dan $1 miljard – ook wel bekend als Unicorns. Square Inc, een bedrijf dat zich richt op mobiel betalen, is met $6 miljard veruit het meeste waard onder de unicorns. De rest van de top vijf bestaat uit Stripe (online betalen), Powa Technologies (E-commerce), Prosper (P2P lenen) en het Nederlandse betaalbedrijf Adyen.

Een artikel op basis van een infographic van Farid Rostami, co-founder van crowdshipping community FillUpMyLuggage, evenals van diverse andere startups. Rostami schrijft regelmatig blogs over tech en startups, en voorziet spelers op dit gebied van advies. In het verleden werkte hij voor onder meer Microsoft, Avanade, Van Lanschot Bankiers en NIBC. De infrographic werd gepubliceerd op Dr-discount.nl onder de titel “Europa de snelste groeier van FinTech - Fintech Ontwikkelingen Anno 2016”. Eerder lichtte Banken.nl al een andere infographic van Rostami uit, over de snelle omarming van de bitcoin.