Ontwikkelingen en snelle omarming van de bitcoin

15 januari 2016 Banken.nl 4 min. leestijd

De onstuimige groei van de bitcoin is ook voor durfinvesteerders niet onopgemerkt gebleven. In 2015 is er ruim $460 miljoen in bitcoin geïnvesteerd en wordt de munteenheid door steeds meer bedrijven en gebruikers omarmd. Toch blijven ook de risico’s rondom de cryptocurrency hoog, aangezien de anonimiteit van eigenaarschap aantrekkelijk is voor criminelen en hackers. Opmerkelijk genoeg blijken bitcoins voornamelijk te worden gebruikt door mannen – 90% van de gebruikers is mannelijk.

In 2009 lanceerde Satoshi Nakamoto – waarvan de identiteit nog steeds onbekend is – de Bitcoin, een virtuele munteenheid – of cryptocurrency – die decentraal beheerd wordt door middel van de blockchain technologie – een soort openbaar grootboek of register dat de transactie van iedere bitcoin bijhoudt. De munteenheid staat dus los van een enkele overheid, zoals met traditionele valuta, maar wordt wel steeds verder geaccepteerd, zowel in de samenleving als in het bankwezen. Zo liet bijvoorbeeld Barclays onlangs weten een pilot te starten met het doneren van bitcoins aan goede doelen. 

Welke Industrieen trekt bitcoin aan

Omarming van bitcoin
Naast de non-profit sector zijn de luchtvaart, de horeca, en de waardevolle metalenindustrie, maar ook de porno, medicinale marihuana en videogames-industrie de sectoren die tot nu toe de bitcoin het meest omarmd hebben als betaalmiddel. Het aantal bedrijven dat de bitcoin accepteert neemt steeds verder toe, en dit blijft ook onder durfinvesteerders niet onopgemerkt. Tussen 2012 en eind 2015 is het durfkapitaal in bitcoins toegenomen van $2 miljoen naar $469 miljoen – bijna een vervijfvoudiging ten opzichte van de $95 miljoen die in 2013 in de cryptocurrency werd geïnvesteerd. Vooral spelers uit de financiële dienstverlening en grondstofwinning hebben grote kapitaalfondsen in de virtuele currency, respectievelijk $75,4 miljoen en $69,5 miljoen aan het eind van 2014.

Risicokapitaal info

Risico’s
Ondanks de massieve groei van de investeringen in bitcoin blijven de risico’s rondom de virtuele munt hoog en onvoorspelbaar, en wordt deze met schandalen omgeven. De anonimiteit van de munteenheid trekt criminelen aan, wat bijvoorbeeld geïllustreerd wordt door het losgeld in de vorm van bitcoins dat een hackerscollectief eiste van Griekse banken afgelopen jaar. Bovendien waarschuwen toezichthouders voor de risico’s die aan virtuele valuta verbonden zijn.

Mede door de acties van overheden en activiteiten van hackers is de koers van de Bitcoin erg wisselvallig. In de eerste jaren bleef de waarde van de munt stijgen. Op zijn hoogtepunt in 2013 was 1 BTC $1132,26 waard, terwijl 16 dagen later de waarde nog maar $839,93 was doordat de centrale bank van China het gebruik van bitcoins had verboden. Eind 2015 ligt de waarde van een bitcoin tussen de $330 en $450.

Bitcoin Gebruiker

Vooral mannen
Op basis van een onderzoek onder 4.000 bitcoin-gebruikers blijkt dat 90% van de gebruikers van de cryptocurrency mannelijk is. Volgens deskundigen is er nog een hoop groei voor de munt te halen als ook vrouwen gebruik gaan maken van de valuta. 55% van de gebruikers is tussen de 19 en 34 jaar oud, en een verdere 33% is niet ouder dan 55. Ook blijken de meeste gebruikers veel verstand te hebben van technologie.

Een artikel op basis van een infographic van Farid Rostami, co-founder van crowdshipping community FillUpMyLuggage, evenals van diverse andere startups. Rostami schrijft regelmatig blogs over tech en startups, en voorziet spelers op dit gebied van advies. In het verleden werkte hij voor onder meer Microsoft, Avanade, Van Lanschot Bankiers en NIBC. De infrographic werd gepubliceerd op Dr-discount.nl onder de titel "Bitcoin 2016: de nieuwste ontwikkelingen en trends".