Barclays gaat bitcoin accepteren, pilot met goede doelen

03 september 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In de loop van 2015 zal Barclays als eerste grote Britse bank bitcoins gaan accepteren. De digitale munt wordt als test in eerste instantie alleen geaccepteerd voor donaties aan goede doelen. Barclays gaat naar verluid niet direct zelf de transacties afhandelen, maar zoekt daarvoor een geschikte bitcoin-partner.

Bitcoin is een online valuta – of cryptocurrency. Deze digitale munteenheid is een betaalmiddel dat berust op een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk – ook wel de blockchain genoemd. Via het netwerk kunnen transacties worden gemaakt, zonder de tussenkomst van een bank of andere financiële instelling. Veel banken zien de bitcoin als onveilig, vanwege een gebrek aan toezicht en ontbrekende regulering door een overheid, terwijl andere banken bitcoins en de achterliggende blockchain juist als kans op innovatie zien. Anno 2015 is een enkele bitcoin ongeveer $230 waard, en is de volatiliteit van de waarde afgezwakt – de waarde schommelt sinds begin 2015 tussen de $200 en $300.

Barclays gaat bitcoin accepteren, pilot met goede doelen

Barclays & bitcoins
Eerder in 2015 werd bekend dat Barclays, een van de grootste banken van de UK, een samenwerking aan is gegaan met Safello een Zweeds-Nederlands bitcoinplatform. Naast samenwerkingen met bitcoin-startups heeft Barclays ook twee bitcoin ‘labs’ opgezet in Londen, om te experimenteren met de virtuele munt en toepassingen van de achterliggende blockchain technologie in de bankensector.

Het laatste nieuws gaat echter niet om de blockchain technologie, maar om de bitcoin zelf. Barclays zou namelijk in de loop van 2015 de online munteenheid gaan accepteren als donaties aan goede doelen. Hiervoor is de bank op zoek naar een bitcoinverwerker, zoals Safello, om de betalingstransacties af te wikkelen.

Het accepteren van bitcoins voor goede doelen zou een experiment voor de grote Britse bank zijn om de mogelijkheden te onderzoeken om de munt ook te accepteren voor gewone consumenten, zodat zij hiermee kunnen bankieren. Mocht de test succesvol zijn, dan is dat mogelijk de volgende stap van Barclays. De bank is met de pilot in ieder geval de eerste grote Britse bank die bitcoins gaat accepteren.