Barclays organiseert middag puppy’s knuffelen tegen geldzorgen

19 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De grote Britse bank Barclays biedt studenten met geldzorgen een wel heel bijzondere manier aan om de dagelijkse sores even te vergeten. Onder de noemer ‘Bark-lays’ nodigt de bank studenten uit om puppy’s te komen knuffelen bij een filiaal in Manchester. Er zal zelfs sprake zijn van een livestream op YouTube. 

Nederlandse studenten laten regelmatig weten dat zij studeren te duur vinden, al helemaal sinds de basisbeurs is afgeschaft. Daar valt iets voor te zeggen, zeker omdat eerdere generaties wel bepaalde voordelen hebben genoten die nu niet meer gelden. Maar zoals met veel dingen is het ook een kwestie van perspectief. 

Regelmatig geldzorgen

Waar het collegegeld bij een reguliere Nederlandse universiteit op iets meer dan €2.000 ligt voor een bachelorjaar, ligt dat in het Verenigd Koninkrijk op zo’n €9.000. Het Britse onderwijssysteem staat er mondiaal echter goed op en dat mag dus wat kosten. En zeker in een stad als Londen geldt dat de kosten voor huisvesting vele malen hoger liggen, zelfs dan in Amsterdam. Het leidt ertoe dat driekwart van de Britse studenten regelmatig geldzorgen heeft en zich afvraagt of ze het eerste jaar wel doorkomen. Meer dan de helft geeft zelfs aan dat het ten koste gaat van hun mentale gezondheid, wat weer kan leiden tot verminderde studieprestaties. 

Het Britse Barclays organiseert voor deze studenten morgen een middag vol knuffelplezier met puppy’s. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat dit stressverlagend kan werken, evenals als bijvoorbeeld een spinnende kat op schoot. Een ruimte vol katten is echter een recept voor rampspoed. Honden - en zeker puppy’s - laten zich wat dat betreft beter leiden. Drie uur lang kunnen studenten de stress van zich af knuffelen met schattige pups, die zo uit een reclame van Page weggelopen zouden kunnen zijn. Waar de honden vandaan komen en wat er daarna mee gebeurt zegt Barclays zelf verder niets over, maar men mag ervan uitgaan dat dit goed komt. Wie zelf niet kan, kan de knuffelmiddag volgen het YouTube-kanaal van Barclays.

Naast het knuffelen met puppy’s, wat uiteraard de nodige aandacht trekt, biedt de bank ook serieuzere vormen aan van ondersteuning bij geldzaken. Barclays noemt op zijn website een serie tips en trucs om zuiniger met geld om te gaan en zet door het hele land zogeheten ‘money mentors’ in, om studenten te adviseren in de omgang met geld. 

Ook in Nederland

Het initiatief van Barclays is origineel, maar niet enig in zijn soort. De UvA bood vorig jaar namelijk al iets soortgelijks aan zijn studenten, tijdens een tentamenweek. Studenten konden een kwartier lang puppyknuffelen om tentamenstress te voorkomen dan wel weg te nemen. Het mag geen verrassing zijn dat het fenomeen an sich is over komen waaien uit de Verenigde Staten, waar het op universiteiten al langere tijd populair is.