Centrale bank van China verbiedt gebruik Bitcoins

06 december 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Aan de wereldwijde opmars van de virtuele munt Bitcoin lijkt momenteel geen einde te komen. In China heeft de centrale bank echter korte metten gemaakt met de munt. Reden is dat de bitcoin geen ‘echte betekenis’ heeft en daardoor nimmer dezelfde juridische status van reguliere valuta kan verkrijgen. Zo stelde de Volksbank van China vast. Toch is de Chinese burger vrij om aan transacties via internet deel te nemen, mits zij zelf de risico’s dragen.

De afgelopen tijd was de Bitcoin zeer sterk in waarde gestegen, waarschijnlijk mede dankzij toenemende belangstelling van investeerders. Gisteren is de koers van de virtuele valuta echter hard onderuit gegaan. s‘ Ochtends werd namelijk bekend dat de centrale bank van China banken heeft verboden om Bitcoins te gebruiken bij officiële transacties. De Volksbank van China zegt wel dat het burgers vrij laat om te participeren in transacties via internet, indien zij zelf de risico’s dragen. 

Centrale Bank van China verbiedt gebruik Bitcoins

Nederland verdeeld

Ondertussen groeien de punten waar je met Bitcoins kunt betalen gestaag. In november berichtte Banken.nl dat ook populaire bestelsites als Thuisbezorgd.nl de bitcoin accepteren. Topman Jitse Groen, oprichter van Thuisbezorgd.nl, meldde zelfs dat de Bitcoin het beter doet dan betaalmethode Ideal.

Wellink: Bitcoin op instorten

Oud-president van de De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink sprak gisteren zijn verwachting uit dat de Bitcoin vroeg of laat toch zal instorten. Volgens Wellink is het succes gebaseerd op een hype die erger is dan de Tulpenmania uit de 17de eeuw. “Toen kreeg je tenminste nog een tulp, nu krijg je niets” aldus Wellink.