Aanpassing grondwet nodig voor oprichting bankenunie

15 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Vanaf volgend jaar gaat de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht houden op de Europese bankensector. Deze eerste stap naar een bankenunie is afgelopen vrijdag bekrachtigd door de EU-landen. In december 2012 werd al een compromis bereikt door het Europees Parlement over een gemeenschappelijke toezicht voor banken in de eurozone. In dit akkoord komen banken met een balans van meer dan €30 miljard onder centraal Europees toezicht te staan. In totaal gaat de ECB toezicht houden op ongeveer 200 banken. In Nederland komen ING, ABN AMRO, Rabobank en SNS Bank onder Europees toezicht te vallen.

Bankenunie verankerd in Europese grondwet
Op aandringen van Duitsland zal de Europese grondwet gewijzigd worden om de uitvoering van een bankenunie mogelijk te maken. De Duitsers eisen een duidelijke onafhankelijkheid van de ECB. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zegt geen moeite te hebben met een aanpassing van de Europees grondwet om een beter en centraler Europees toezicht op banken mogelijk te maken. 

Proces naar bankenunie moet versnellen
De Europese ministers van Financiën zoeken naar mogelijkheden om het proces naar een bankenunie te versnellen De bankencrisis op Cyprus heeft geleid tot een groter urgentiebesef om meer vaart te maken met de oprichting van de bankenunie. Daarnaast is een naderende crisis in de Sloveense bankensector Slovenië olie op het vuur.