McLagan: Bankiers krijgen helft minder bonus

17 juli 2012 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De salarissen en bonussen van bankiers zijn sterk gedaald sinds de financiële crisis. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek door organisatieadviesbureau McLagan, in opdracht van de vereniging voor financiële markten in Europa (AFME). McLagan kreeg voor zijn onderzoek toegang tot het beloningssysteem van een aantal grote banken uit het bestuur van de AFME, waaronder BNP Paribas, Barclays, Goldman Sachs en ING.

Beloning een derde minder
Ten opzichte van 2007, een jaar voor de financiële crisis, is de totale beloning voor bankiers met bijna een derde gedaald. De hoogte van bonussen is met meer dan de helft afgenomen. Daarnaast maken bonussen een significant kleiner deel van de totale beloning uit. In 2007 bestond de totale beloning nog voor slechts 30% uit het vaste loon; vorig jaar was dat gestegen tot 55%.

Langetermijnbonussen
Ook zijn de uitgekeerde bonussen meer dan voorheen gericht op de lange termijn. Het aantal direct uitbetaalde bonussen daalde in de afgelopen vijf jaar met 77%. In plaats van directe uitbetaling aan het einde van het jaar worden bonussen nu vaker verspreid over drie of meer jaar.