ABN AMRO komt met nieuwe generatie geldautomaten

20 maart 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Ook ABN AMRO zet in op een groeiende dienstverlening via internet en mobiel en zal het aantal fysieke bankkantoren terugbrengen, maar zet tegen de markt in wel in op een nieuwe generatie geldautomaten.

De Nederlandsche Bank publiceerde onlangs cijfers waar uit naar voren kwam dat het aantal geldautomaten de laatste jaren drastisch is afgenomen. In vijf jaar tijd in zijn er in Nederland 1000 geldautomaten opgeheven. ABN AMRO lijkt hierop een uitzondering te zijn. De bank beschikte in 2013 over 1750 geldautomaten tegenover 1700 in 2008 en er zijn geen plannen om geldautomaten op te heffen. Is dit een bewuste strategie van ABN AMRO? Nee deze cijfers lijken vooral te worden veroorzaakt doordat ABN AMRO en Fortis Bank Nederland in 2008 zijn gefuseerd.

Uit de cijfers van de Nederlandsche Bank kwam verder naar voren dat het aantal fysieke kantoren de laatste jaren drastisch afgenomen is. Ook ABN AMRO volgt deze trend. ABN AMRO ziet dat het merendeel van de klanten hun dagelijkse bankzaken zelf via internetbankieren, mobiel bankieren en of per telefoon regelen. Dat betekent dat steeds minder klanten een bankkantoor bezoeken. Het aantal kantoren van ABN AMRO is daarom afgenomen van 510 kantoren in 2008 naar 400 in 2012. Voor dit jaar geldt dat de bank 50 bankkantoren gaat sluiten in Nederland.

Opvallend is dat ABN AMRO op elke locatie waar dit jaar een kantoor sluit, komt met een geldautomaat met meer functies. Naast opnames zijn ook stortingen mogelijk, ze zijn uitgerust met het live view systeem voor extra veiligheid en de omgeving wordt bij het doen van een transactie extra verlicht. Toch wel degelijk een strategie op geldautomaten dus. Tegen de markt in.