Hypotheek Update: Top-10 aanbieders wisselt sterk

08 september 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

De hypotheekmarkt is het afgelopen kwartaal in omzet met ruim 30% gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Verder zijn binnen de top-10 van grootste hypotheekverstrekkers in ons land flinke verschuivingen zichtbaar en is MUNT Hypotheken als binnenkomer in de top-10 de grootste stijger. Dit blijkt uit de Hypotheek Update van IG&H Consulting & Interim.

Uit de periodieke Hypotheek Update van IG&H blijkt onder meer dat hypotheekaanbieders kunnen terugkijken op een geslaagd tweede kwartaal. De hypotheekomzet kwam uit op €14,2 miljard, een stijging van 31% ten opzichte van een jaar geleden en van 19% ten opzichte van het eerste kwartaal. Het aantal verkochte hypotheken in het tweede kwartaal van 2015 kwam uit op bijna 59 duizend, een toename van 14% op jaarbasis en van 16% op kwartaalbasis. Opvallend is een duidelijke piek in juni, vooral door mensen die nog wilden profiteren van de oude regelgeving.* Per 1 juli 2015 is het maximale leenbedrag verminderd door scherpere financieringslastpercentages. Onder meer de oversluitmarkt liet een groei zien van 52% op jaarbasis.**

Hypotheekmarkt-Q2-1015 - omzet

Uit de Hypotheek Update blijkt verder dat er in de top-10 van hypotheekverstrekkers in Nederland dit kwartaal duidelijk meer verschuivingen in marktaandelen te zien zijn dan vorig kwartaal. Grootste stijger dit kwartaal is nieuwkomer MUNT Hypotheken (+1,8%), die in de 3 actieve kwartalen in de Nederlandse hypotheekmarkt sterk stijgt. Daarnaast staan er drie labels van ABN AMRO bij de grootste stijgers. Hypotrust ABN AMRO (+1,2%) stijgt het meest, dit betreft geld dat ABN AMRO uitzet in hypotheken via het Hypotrust label. Ook de labels ABN AMRO en Florius stijgen flink dit kwartaal.

Door deze stijgingen van de labels heeft ABN AMRO bijna haar hoogste marktaandeel ooit geëvenaard sinds de start van de meting in 2006 en is ABN AMRO dit kwartaal groter dan Rabobank. Het is pas de derde keer dat ABN AMRO groter is dan Rabobank sinds de start van de meting, waarbij de laatste keer in het eerste kwartaal 2014 was. Het marktaandeel van Rabobank (Rabobank, Obvion en FGH) is gedaald het afgelopen kwartaal, maar ligt wel in lijn met het marktaandeel van de afgelopen anderhalf jaar. Tussen 2006 en 2013 was het marktaandeel van Rabobank gemiddeld anderhalf tot twee keer zo groot dan dat van ABN AMRO.

Stijgers dalers

Bij de dalers valt op dat de drie grootste dalers van dit kwartaal, vorig kwartaal juist in de top vijf van stijgers stonden. Achmea Hypotheekbank is de grootste daler (-2,6%), gevolgd door Obvion (-1,2%) en HQ Hypotheken (-0,9%). Alle drie dalen ze dit kwartaal meer dan dat ze vorig kwartaal zijn gestegen. Overige dalers zijn NIBC en Lloyds Bank.

Meest opvallend dit kwartaal is de entree van MUNT Hypotheken in de top 10. MUNT Hypotheken is pas drie kwartalen actief op de hypotheekmarkt en heeft hierin zeer snel marktaandeel veroverd, zoals blijkt uit het feit dat ze dit kwartaal de grootste stijger zijn in marktaandeel. De top 5 is al drie kwartalen ongewijzigd, volgens IG&H een situatie die de afgelopen jaren weinig is voorgekomen, aangezien er altijd sprake was van meer dynamiek. Nationale Nederlanden stijgt door een goed 2e kwartaal naar een zesde plaats ten koste van Obvion en Achmea Hypotheekbank, die beiden een plaatsje zakken. NIBC staat niet langer in de top 10 na een daling in marktaandeel in dit kwartaal.

Top 10 van totale Nederlandse Hypotheekmarkt

* Deze piek zal naar verwachting ook in Q3 nog impact hebben op de omzet, aangezien de verscherpte regelgeving betrekking had op de offertedatum en niet op de passeerdatum.

**Dit cijfer is volgens IG&H echter vertekend, door het absolute dieptepunt van de oversluitmarkt vorig jaar. De groei komt vooral door de huidige lage hypotheekrente, het relatief grote aantal aflopende rentevastperiodes, het verbeterde productaanbod voor hypotheken die onder water staan en de toenemende aandacht van aanbieders voor deze markt.