Akkoord voor verkoop LeasePlan aan consortium

27 juli 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

LeasePlan eigenaren Volkswagen en bankier Friedrich von Metzler hebben een akkoord bereikt met een consortium van investeerders voor de overname van het autoleasebedrijf. De groep beleggers – o.a. pensioenuitvoerder PGGM, private equity investeerder TDR Capital en zakenbank Goldman Sachs – betalen €3,7 miljard voor de leasemaatschappij. De overname moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders als DNB en ECB. 

Leaseplan

Het in Nederland gevestigde LeasePlan is wereldwijd een van de grootste spelers in de autoleasemarkt. De leasemaatschappij telt zo’n 6.800 werknemers in 32 landen, boekte in 2014 een winst van €372 miljoen, en heeft wereldwijd ruim 1,42 miljoen auto’s rondrijden met een totale waarde van bijna €20 miljard. In 2003 nam Volkswagen samen met andere investeerders LeasePlan, dat zijn hoofdkantoor gevestigd heeft in Almere, over van ABN AMRO voor €2 miljard. In het voorjaar van 2015 maakten de huidige eigenaren, Volkswagen en Duitse bankier Friedrich von Metzler, echter bekend dat de succesvolle leasemaatschappij in de etalage staat. Naar verluid doen zij afstand van LeasePlan omdat Volkswagen zelf ook een leasebedrijf heeft, dat momenteel flink gegroeid is.

Akkoord voor verkoop LeasePlan aan consortium

Mislukte poging

Afgelopen april deden een groep investeerders – bestaande uit onder andere pensioenuitvoerder PGGM, de staatsinvesteringsfondsen van Singapore en Abu Dhabi en Engelse private-equity investeerder TDR Capital – een poging om LeasePlan over te nemen, maar zonder succes. Omdat LeasePlan over een bankvergunning beschikt, en de bankafdeling van het bedrijf onderdeel is van de verkoop, moesten de beleggers toestemming krijgen van bancaire toezichthouders als De Nederlandsche Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM).  

Naar verluid hield DNB de overnamepoging tegen – die de investeerders wouden financieren met 40% eigen vermogen en 60% geleend kapitaal. Een belangrijker reden voor het mislukken van de poging is het feit dat DNB sinds de crisis veel strenger is geworden met betrekking tot het financieren van overnames met schuld.

Hernieuwd akkoord

Vorige week maakten de eigenaren van LeasePlan bekend opnieuw tot een akkoord te zijn gekomen met dezelfde groep kopers. Het consortium van investeerders is aangevuld met Deens pensioenfonds ATP en zakenbank Goldman Sachs, waardoor de overname – voor een bedrag van €3,7 miljard – nu voor 50% met eigen vermogen kan worden gefinancierd. Daarnaast is een converteerbare obligatie opgezet met een Canadees pensioenfonds, die in een niet nader vrijgegeven situatie kan worden omgezet in €480 miljoen aan extra eigen vermogen.

De investeerders willen LeasePlan graag overnemen omdat zij onder de indruk zijn van het portofolio, de goede werknemers en de strategie van de leasemaatschappij. Het consortium is dan ook niet van plan om hier wijzigingen in aan te brengen. De overnamepoging moet nog groen licht krijgen van de autoriteiten en toezichthouders. Bij goedkeuring van deze partijen hopen kopers en verkopers de transactie eind van dit jaar te hebben afgerond.