Vermogen van miljonairs terug op pre-crisis niveau

21 mei 2015 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Miljonairs in Nederland zijn vaker positief over de economische vooruitzichten en hun gemiddelde vermogen is terug op het niveau van voor de crisis. Dit blijkt uit de derde editie van het onderzoeksrapport ‘Vermogend Nederland’ van private bank Van Lanschot. Dit jaar ligt de focus op drie thema’s: zorg, impact investeringen en kunst.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland ruim 98.000 huishoudens telt dat over een vermogen van €1 miljoen of meer beschikt. Dat is zo’n 1,3% van het totale aantal huishoudens in Nederland. Voor de derde keer heeft Van Lanschot opdracht gegeven om de wereld van deze bevolkingsgroep in kaart te laten brengen. In opdracht van Van Lanschot hebben het CBS en marktonderzoeksbureau GfK de leefwereld van ‘de Nederlandse miljonair’ onderzocht. In het rapport, getiteld ‘Vermogend Nederland | Dutch Wealth Report 2015 – De miljonair: vermogend maar niet zorgeloos’, presenteert Van Lanschot eerder deze week de resultaten van het onderzoek.

Positiever
46% van de miljonairs verwacht dat de economie in de komende periode zal aantrekken, terwijl een kwart sceptisch blijft. Daarmee zijn de Nederlandse miljonairs eind 2014 een stuk positiever dan het jaar daarvoor – in 2013 gaf 28% van de ondervraagde miljonairs aan een verbetering van de economie te verwachten. Ook wat betreft het gemiddelde vermogen van de miljonairs is een stijging merkbaar. De miljonairs in Nederland beschikken eind 2014 over een gemiddeld vermogen van €2,9 miljoen – en is daarmee weer terug op het niveau van voor de crisis.

Verwachting voor de Nederlandse economie

Maar het onderzoek kijkt niet alleen naar economische vooruitzichten en gemiddelde vermogens, Van Lanschot wil ook de drijfveren en zorgen van de groep in beeld brengen. Algemeen directeur Private Banking en bestuurslid van Van Lanschot, Richard Bruens: “Ook miljonairs moeten, net als ieder ander, prioriteiten stellen. Het continueren van de levensstandaard, goede gezondheidszorg, pensioen en andere doelen vechten om voorrang, ook als je vermogend bent. Met dit rapport geven we inzicht in de mening en de houding van miljonairs ten opzichte van hun vermogen en maatschappelijk relevante thema’s. Daarmee brengen we een invloedrijke groep Nederlanders – die meestal achter de schermen blijft – in beeld.”

Zorg
Om dieper in te gaan op de belevingswereld van Nederlandse vermogenden zoomen de onderzoekers in deze editie in op drie thema’s: zorg, sociale en impact investeringen, en kunst. Net als bij de gemiddelde Nederlander staat ook bij miljonairs de zorg boven aan het prioriteitenlijstje van gebieden waar de overheid meer in zou moeten investeren, gevolgd door het onderwijs. 49% van de ondervraagden noemt de huidige kwaliteit van de zorg in Nederland ‘ontoereikend’ en vreest een verslechtering in de komende periode. 76% geeft daarom ook aan de touwtjes meer in eigen handen te willen nemen en zorg indien nodig zelf te willen kunnen aankopen.

Wat vindt u de kwaliteit van het zorgaanbod in NL

Sociale impact
Bijna de helft van de miljonairs is geïnteresseerd te investeren in projecten met maatschappelijke meerwaarde, maar verwacht van deze project wel een financieel degelijke basis. Slechts 15% ziet de investering als een donatie waarvan hij of zij niks terug hoeft. De meerderheid verwacht minimaal zijn gehele inleg terug te krijgen (29%) of daar nog een financieel rendement bovenop te krijgen (39%).

Mening over sociale en impact investeringen

Kunst
Het onderzoek laat zien dat Nederlandse miljonairs een bovengemiddelde interesse in kunst hebben – 59% in tegenstelling tot het Nederlandse gemiddelde van 44% - en de meerderheid is van mening dat vermogenden een rol (behoren te) spelen in het ondersteunen van de kunstsector. Van de 42% die stelt een eigen kunstcollectie te hebben zegt 78% de kunst voornamelijk in huis heeft om van te kunnen genieten. De overige 22% ziet het bezitten van kunst vooral als een vorm van beleggen.

Goede doelen en erfenissen
Volgens een redelijk percentage van de miljonairs (34%) gaan hun kinderen het in de toekomst slechter krijgen dan zij het nu zelf hebben. Slechts 24% denkt dat zijn of haar kinderen het beter krijgen in de toekomst. “Ondanks de minder positieve toekomstverwachtingen voor de volgende generatie krijgen de kinderen niet altijd alles”, aldus de onderzoekers. 24% van de miljonairs zegt liever een groot deel van zijn vermogen aan goede doelen na te laten – 12% meer dan een jaar eerder. De Nederlandse miljonair is namelijk van mening dat zijn kinderen zelf voor een goede financiële toekomst moeten zorgen en op hun eigen benen moeten leren staan. Vooral multimiljonairs (vanaf €5 miljoen) schenken meer aan goede doelen – 59% ten opzichte van 20% vorig jaar. “Ook het aantal miljonairs dat bij leven een groot deel van het vermogen aan goede doelen wil schenken is gestegen, van 13 naar 19 procent.”

Moeten kinderen zelf vermogen opbouwen

Wie is ‘de Nederlandse miljonair’?
De gemiddelde miljonair in Nederland is een hoogopgeleide man van rond de 60 jaar oud. Hij woont veelal buiten de stad. Twee derde van de miljonairs is ondernemer of is in het verleden ondernemer geweest.