Van Lanschot verhoogt nettowinst en verdubbelt dividend

11 maart 2015 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Van Lanschot heeft gisteren zijn jaarcijfers voor 2014 bekendgemaakt. Volgens bestuursvoorzitter Karl Guha heeft de private bank een solide jaar achter de rug. Er werd een nettowinst van €54,2 miljoen behaald, ruim 61% hoger dan in 2013. Bovenop een eenmalige netto bate van €54,5 miljoen door een wijziging in de pensioenregeling, kwam het totale nettoresultaat in 2014 uit op €108,7 miljoen. Bovendien is een verdubbeling van het dividend ten opzichte van vorig jaar voorgesteld, naar €0,40 per aandeel.

Winstgroei
Van Lanschot heeft zijn winst vorig jaar flink zien toenemen, blijkt uit de jaarcijfers. De groei is vooral toe te schrijven aan de extra inkomsten uit provisies voor beleggingsadvies – online beleggingscoach Evi haalde meer dan €1 miljard aan belegd vermogen binnen en daarnaast zorgde de ingevoerde adviesvergoeding voor beleggen voor stijgende inkomsten.

Van Lanschot

Solide resultaten
Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot, is tevreden over de resultaten: "We hebben solide resultaten behaald in een jaar van verandering, vernieuwing en verbetering van de dienstverlening voor onze klanten. In een uitdagend economisch klimaat en bij een ongekend laag renteniveau waren onze kernactiviteiten Private Banking, Asset Management en Merchant Banking elk winstgevend in 2014”, aldus Guha. “De uitvoering van onze strategie verloopt volgens plan en we liggen goed op koers om onze langetermijndoelen te behalen”, besluit hij.

Uit de cijfers valt verder op te maken dat dat de door particuliere en institutionele klanten aan Van Lanschot toevertrouwde middelen naar ruim €57 miljard zijn gestegen. Het fundament van de private bank werd verder aanzienlijk versterkt, wat blijkt uit een Common Equity Tier I-ratio van 14,6%. Client assets groeiden met 7,5% naar €57,4 miljard.

Karl Guha - Voorzitter Raad van Bestuur

Verdubbeling dividend
Ook maakte Guha bekend dat is voorgesteld het dividend voor de aandeelhouders te verdubbelen: “Deze solide resultaten stellen ons in staat om onze aandeelhouders een dividend van € 0,40 per aandeel voor te stellen, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar", aldus Guha.

Kempen en Co
Dochter Kempen & Co kende een sterk jaar met aansprekende transacties en de introductie van nieuwe fondsen. Er was de afgelopen tijd veel roering rondom het vertrek van topbestuurders John Hak (CEO) en Michiel van de Coevering (CFO) binnen Kempen & Co, die een verschil van inzicht hadden rondom het bestuursmodel /de mate van integratie van Kempen & Co in Van Lanschot.

Na het vertrek van beide bestuurders zet Van Lanschot verder in op verdere integratie van Kempen & Co in het moederbedrijf. Dit houdt onder meer in dat Van Lanschot vanaf nu centraal toezicht zal houden op Kempen & Co, waarbij diverse afdelingen (risicomanagement, audit en compliance) direct zullen rapporteren aan Van Lanschot. De Raad van Commissarissen van Van Lanschot zullen verantwoordelijk worden voor het toezicht op zakenbank Kempen en Co, die inmiddels bestuurd wordt door de nieuwe bestuursvoorzitter Paul Gerla en Joof Verhees.