2 op de 5 starters heeft interesse in familiehypotheek

09 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Steeds vaker besluiten ouders hun kinderen een handje te helpen bij het kopen van een huis. De familiehypotheek, waarbij (een deel van) het geld niet geleend wordt van een bank maar van een familielid, is echter nog vrij onbekend. Bijna driekwart van de starters is niet bekend met de familiehypotheek, aldus ING. Twee op de vijf starters is echter wel geïnteresseerd in de mogelijkheid van een familiehypotheek.

Volgens ING geeft van de geïnteresseerde starters een op de drie aan €30.000 of meer te willen lenen bij ouders of grootouders, 45% van deze groep kiest voor een lager bedrag tot €30.000. Iets meer dan de helft van de starters met een koopintentie binnen nu en twee jaar wil juist helemaal geen financiële verplichtingen richting de familie.

ING - Familiehypotheek

Hoger rendement dan op spaarrekening

De familiehypotheek is nog relatief onbekend. Peter Paul Wekking, directeur Marketing Hypotheken: “ING wil klanten inspireren tot het optimaliseren van hun financiën voor nu en later. De meeste mensen lenen voor de aankoop van hun woning bij een bank. Het geleende bedrag wordt vaak aangevuld met het inbrengen van eigen geld of schenking. Deels lenen bij de familie is in sommige gevallen ook een goed alternatief. Zo kan het goedkoper zijn, en kan het net het extra zetje geven om te kunnen verbouwen of het droomhuis te kunnen kopen. Met het verstrekken van een familiehypotheek kan door het familielid een hoger rendement verkregen worden dan wanneer er wordt gespaard. Ook met een familiehypotheek is de hypotheekrente onder voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De rente van een familiehypotheek moet vergelijkbaar zijn met de marktrente voor vergelijkbare hypotheken.”

1 op 10 woningbezitters is bereid om familiehypotheek te verstrekken

Ruim 10% van de koopwoningbezitters kan zijn (klein)kinderen helpen en is bereid om een dergelijk hypotheek te verstrekken binnen de familie. Van deze groep wil bijna een op de drie €30.000 of meer verstrekken aan familieleden. Een even groot deel van de geïnteresseerde koopwoningbezitters verstrekt het liefst tot 30.000 euro.

Zorg voor voldoende buffer

De familiehypotheek is een interessant alternatief. Wekking: “Ouders willen vaak helpen bij het verwezenlijken van de droom van hun kind. Dat is begrijpelijk, maar bedenk als familielid altijd goed hoeveel je uitleent. Je wilt zelf ook nog normaal kunnen leven en een buffer aanhouden voor onvoorziene uitgaven. Het is belangrijk om daarnaast de belangen van eventuele andere kinderen niet uit het oog te verliezen. Laat de hypotheekvorm zo veel mogelijk aansluiten bij wat gangbaar is bij een bank. Als laatste adviseren wij om de familiehypotheek vast te leggen bij een notaris waarbij diverse facetten aan de orde kunnen komen zoals de periode waarin de rente vast staat en de afspraken bij overlijden van een van de betrokkenen.”