NIBC: Onderliggende netto winst verdubbeld in 2014

05 maart 2015 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

NIBC heeft haar netto winst bijna weten te verdubbelen tot €42 miljoen, exclusief de eenmalige verplichte bijdrage aan de nationalisatie van SNS van €18 miljoen. Dit positieve resultaat is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan een stijging van de rentebaten en inkomsten uit fees en commissies.

In 2014 zag NIBC het aantal verstrekte leningen aan zakelijke klanten stijgen en de vraag van particuliere klanten naar NIBC Direct hypotheken en spaarfaciliteiten aanhouden.

Paulus de Wilt, Chief Executive Officer van NIBC
"Na een bemoedigend eerste halfjaar, verbeterde onze performance verder doordat wij bijna twee keer zo veel leningen verstrekten aan zakelijke klanten als in 2013. Ook de aanhoudende vraag van particuliere klanten naar NIBC Direct hypotheken en spaarfaciliteiten droeg bij aan onze goede resultaten. De productie van hypotheken onder het NIBC-label nam toe tot meer dan €1 miljard. De onderliggende netto winst steeg met maar liefst 91%, voor aftrek van de eenmalige SNS-heffing van €18 miljoen.

NIBC rondt overname SNS Securities af

"De groei van de activiteiten was goed verdeeld over de belangrijkste geografische segmenten van de bank. In Duitsland, waar wij na de overname van Gallinat-Bank AG, NIBC Deutschland AG hebben opgericht, neemt de bijdrage van onze zakelijke activiteiten aan de totale baten van NIBC duidelijk toe. Onze portefeuille bedrijfskredieten in het Verenigd Koninkrijk groeide mede dankzij een aantal belangrijke transacties in Infrastructuur & Duurzame Energie en Leveraged Finance.

Onze kosten/batenverhouding verbeterde van 60% naar 50%, voornamelijk dankzij sterke groei van de inkomsten. De kapitaalspositie van de bank was solide met een fully loaded Basel III Common Equity Tier-1 ratio van 15,5%. De optimalisatie van onze funding ontwikkelde verder dankzij de groei van onze particuliere spaartegoeden en doordat wij dankzij de overname van Gallinat Bank toegang hebben gekregen tot Duitse institutionele funding (het Einlagensicherungsfonds, ESF). Bovendien hebben wij opnieuw een pass-through covered bond uitgegeven en hebben wij in januari 2015 voor het eerst in een aantal jaren met succes een publieke senior unsecured bond geplaatst.

Concluderend kunnen we stellen dat 2014 een bemoedigend jaar was voor NIBC Bank, wat bewijst dat onze strategie werkt om een duurzame groei van de winst te bereiken. Ik wil onze zakelijke en particuliere klanten bedanken, omdat zij hun behoeften aan financiële producten en diensten meer en meer aan ons toevertrouwden. En natuurlijk ben ik trots op onze medewerkers, die elke dag weer klaarstaan voor onze klanten en die de huidige groei van de bank mogelijk maken.”