ABN AMRO schrapt afsluitkosten voor MKB kredieten

22 oktober 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO gaat leningen verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf (MKB) waarbij geen afsluitkosten worden berekend. De MKB bedrijven krijgen een zogenoemde ECB korting. Met deze aankondiging is de bank gestart met het uitzetten van goedkoop ECB-geld.

Goedkoop geld

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde afgelopen zomer aan om banken in de eurozone onder voorwaarden langetermijnleningen te verstrekken, het zogeheten Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO) programma. De ECB leende onlangs €82,6 miljard uit aan 255 banken in de eurozone, tegen een bijzonder lage rente van 0,15%.

ABN AMRO schrapt afsluitkosten voor MKB kredieten

Uitsluitend voor Europees MKB

Dat goedkope geld is bedoeld om investeringen door MKB-bedrijven te stimuleren en de economie in Europa op gang te brengen. De ECB stelt dat banken de leningen alleen mogen verstrekken aan niet-financiële bedrijven. Leningen aan verzekeraars en andere banken zijn uitgesloten. Ook hypotheekleningen aan consumenten mogen niet met het extra geld worden gefinancierd. Banken die wel geld lenen, maar niet aan bedrijven uitgeven, moeten het geld sneller terugbetalen.

Bank profiteert

In Nederland hebben ABN AMRO en ING op de leningen ingetekend. Hoeveel ABN AMRO heeft geleend bij de ECB, maakte de bank niet bekend. Het zou gaan om een “aanzienlijk bedrag”. Volgens ECB-richtlijnen zou ABN AMRO maximaal €4,1 miljard mogen lenen uit het TLTRO-programma. ABN AMRO wil zo meer omzet binnenhalen dan banken die niet van het goedkope ECB-geld gebruik maken, zoals Rabobank en zakenbank NIBC.

Klant profiteert

“De korting die wij van de ECB krijgen, delen wij met onze klanten door de afsluitkosten helemaal weg te strepen”, zegt een woordvoerder van de bank. Volgens de bank is het te ingewikkeld om het voordeel voor de bedrijven door te geven in een lagere rente. De afsluitkosten bedragen al gauw 1% van de lening. “Bedrijven die nu twijfelen of ze nieuwe computers moeten aanschaffen, kun je dan net over de streep trekken”, zegt de woordvoerder van de bank. “Ze zien het financieringsvoordeel meteen in hun cashflow”.

Slechte eigen vermogen positie

De voorwaarden om aan MKB-bedrijven krediet beschikbaar te stellen worden door ABN AMRO niet aangepast. Een slechte positie van het eigen vermogen van sommige MKB-bedrijven wordt hiermee niet verbeterd.