Vakantiegeld niet voor iedereen een bonus

Het is weer die tijd van het jaar: het vakantiegeld wordt gestort. Hoewel veel mensen de zomerbonus nog altijd uitgeven aan een welverdiende vakantie, laat onderzoek van Buckaroo zien dat dat voor een steeds kleinere groep Nederlanders geldt. Maar liefst één op de heeft het vakantiegeld hard nodig om financieel rond te komen.
De analyse toont aan dat 85% van de 1242 ondervraagden nu al weet waaraan ze het in mei te ontvangen vakantiegeld uit zullen geven. Ook dit jaar blijft ‘de vakantie’ (46%) de populaire bestemming, gevold door sparen (33%). Andere geplande uitgaven zijn onder meer een dagje uit (16%), het aflossen van rekeningen of schulden (15%), beleggen (8%) en horeca (7%).
De onderzoekers benadrukken echter dat vakantiegeld voor 26% van de Nederlanders geen extraatje is, maar bittere noodzaak. Deze groep gebruikt het bedrag om financieel het hoofd boven water te houden.
Van hen geeft 76% aan dat deze noodzaak sinds vorig jaar is toegenomen. De respondenten die vakantiegeld aan dit soort verplichtingen uitgeven, geven daarbij aan dat ze in hun perceptie (veel) minder te besteden hebben dan het gemiddelde Nederlandse huishouden.
Zou men helemaal geen vakantiegeld meer ontvangen, dan zou 36% minder geld besteden aan een vakantie. Van deze groep zou 59% voor een goedkopere bestemming kiezen (en dan liever in de vorm van goedkopere accommodatie dan een ander land); 13% zou op locatie minder uitgeven; 28% zou kiezen voor beide opties.
Er blijft volgens Buckaroo hoe dan ook veel behoefte aan vakantie. Vooral jongeren blijven vasthouden aan hun reisplannen: 14% zou niet op vakantie gaan als ze géén vakantiegeld zouden ontvangen. Binnen de groep die in hun perceptie (veel) minder te besteden heeft is dit maar liefst 29%.