Wet DBA: risico's voor opdrachtgevers en zzp'ers - hoe voorkom je problemen?
Vanaf 2025 zal de Wet DBA strenger gehandhaafd worden, wat veel zorgen wekt bij zowel opdrachtgevers als zzp’ers. Waar de wet oorspronkelijk bedoeld was om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, dreigen nu veel partijen de dupe te worden van onduidelijkheden en de juridische en financiële risico’s die de strengere regels met zich meebrengen.
Voor zowel werkgevers als zelfstandigen in de financiële sector is het daarom van groot belang om te begrijpen wat de implicaties zijn en hoe zij zich het beste kunnen voorbereiden.
Opdrachtgevers: risico’s en complicaties
Voor opdrachtgevers is de Wet DBA geen kleinigheid. Neem bijvoorbeeld de financiële gevolgen: als een dienstdoende zzp’er bij een controle wordt aangemerkt als schijnzelfstandige, kunnen de kosten snel oplopen. Stel dat er €10.000 is uitbetaald aan een zzp’er, dan riskeert het bedrijf tot wel €17.000 aan naheffingen en boetes. Dit maakt het essentieel dat contracten en afspraken waterdicht worden afgesloten.
Daarnaast brengt de wet het risico op onderbrekingen in de continuïteit. Veel bedrijven hanteren inmiddels een maximale termijn van twee jaar voor zzp’ers, in de veronderstelling dat dit voldoende is om risico’s te vermijden. Maar zelfs deze voorzorgsmaatregel biedt geen volledige zekerheid. Het laatste wat instellingen willen is dat essentiële projecten stilvallen door onvoorziene complicaties.
Tot slot dreigt het verlies van de flexibele schil, een kernonderdeel van een bedrijf, doordat zelfstandige professionals niet langer zonder risico kunnen worden ingehuurd. Dit verlies aan expertise en flexibiliteit kan op de lange termijn een flinke impact hebben op de slagkracht van een organisatie.
Zzp’ers: wat betekent het voor jou?
Ook voor zzp’ers is de strengere handhaving van de Wet DBA een bron van zorg. Ten eerste kunnen ze geconfronteerd worden met forse financiële consequenties. Fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling kunnen vervallen en met terugwerkende kracht moeten worden terugbetaald. Bovendien lopen zzp'ers het risico op boetes, wat een flinke impact kan hebben op de inkomsten.
Daarnaast zorgt de nieuwe handhaving ervoor dat opdrachtgevers huiverig worden om zzp’ers in te huren. Vanaf 2025 zullen veel opdrachtgevers lopende opdrachten beëindigen om zichzelf in te dekken tegen mogelijke controles van de Belastingdienst. Dit betekent dat een zzp’er zijn zekerheid kwijtraakt en mogelijk nieuwe opdrachten misloopt.
De toekomst voor zelfstandige professionals ziet er daarom onzeker uit. Door de aanscherping van de regels zullen veel bedrijven besluiten om minder of geen zzp’ers meer in te huren, waardoor het aanbod aan opdrachten opdroogt. Dit maakt het nog moeilijker om nieuwe werkmogelijkheden te vinden en als zelfstandige het bedrijf te laten groeien.
Voor beide partijen is het dus belangrijk dat er een oplossing komt die snel te realiseren is, zonder dat er te veel concessies gedaan hoeven te worden.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie.