NVB: ‘Zeven op de tien jongeren onbekend met grote pakkans geldezels’
Bijna één op de tien jongeren is ooit benaderd om als zogeheten geldezel zijn pinpas of bankrekening uit te lenen aan criminelen. Tegelijkertijd weten zeven op de tien jongeren niet dat de pakkans groot is én zijn ze niet op de hoogte van alle ingrijpende gevolgen. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken.
En die gevolgen zijn niet mals. Zo riskeren geldezels een strafblad, kunnen ze aansprakelijk worden gesteld voor financiële schade en kunnen banken hun rekening blokkeren en uiteindelijk zelfs blokkeren. Met de campagne ‘Herken fraude. Voorkom fraude’ wil de NVB waarschuwen voor deze en andere vormen van fraude.
De NVB stelt dat geldezels een belangrijke schakel vormen bij online fraudepraktijken. Want als criminelen hun slachtoffers zover krijgen om geld over te maken, dan hebben ze een bankrekening nodig om bij het geld te kunnen. Door de bankrekening van een geldezel te gebruiken blijven criminelen anoniem en kunnen ze toch bij het geld.
Het NVB-onderzoek toont aan dat ruim tweederde van de jongeren op social media advertenties of andere berichten voorbij zien komen om snel geld of spullen te verdienen. Een tactiek die volgens de belangenvereniging vaak door criminelen worden ingezet om jongeren als geldezel te lokken. Jongeren weten echter niet dat ze gebruikt worden door kwaadwillenden.
“Veel jongeren beseffen niet dat het geld in veel gevallen regelrecht afkomstig is van slachtoffers van online fraude en dat geldezels aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade”, benadrukt Marco Doeland (Teamlead Veiligheid bij de NVB). “Dus je denkt makkelijk €50 te verdienen, maar moet vervolgens nog jaren duizenden euro’s terugbetalen.”
Hoge pakkans
Volgens Doeland onderschatten jongeren de pakkans van een geldezel, terwijl ze in werkelijkheid juist vrij makkelijk worden opgespoord. “Als het slachtoffer van de fraude zich meldt bij de bank of politie, dan kan de bank direct zien naar wie het geld is overgemaakt. Dan loop je dus altijd tegen de lamp.”
Jongeren die op het aanbod van criminelen ingaan nemen dus een groot risico, stelt ook Iris Koster (Politie Midden-Nederland). “Het is schokkend dat zoveel jongeren het risico zo laag inschatten. Als wij onderzoek doen na een aangifte van fraude of omdat we een fraudeur op het spoor zijn, komen we heel snel bij de geldezel uit. Dat is een kwestie van ‘follow the money’. Dan is de pakkans 100 procent.”
Campagne
Met de meerjarige campagne ‘Herken fraude. Voorkom fraude.’ wil de NVB mensen bewust maken van veel voorkomende fraudevormen, zodat ze zich daar beter tegen kunnen weren. Op het bijbehorende platform vinden geïnteresseerden alles wat ze moet weten om de meest gebruikte trucs van fraudeurs te herkennen en te voorkomen dat ze in hun val trappen.