Strengere eisen voor hypotheekaanvragen bij Barclays

26 augustus 2014 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Britse centrale bank heeft in juni dit jaar de eisen voor hypotheekaanvragen aangescherpt. Banken moeten gaan testen of klanten in staat zijn om bij een renteverhoging van 3% in de eerste vijf jaar nog steeds de hypotheek te kunnen betalen. Barclays, die tot nu toe aanzienlijk soepelere eisen hanteerde dan veel concurrenten, gaat nu ook haar eisen bijstellen. De bank gaat nu testen of klanten een renteverhoging tot 6,99% aankunnen.

Verscherpte eisen

Afgelopen april introduceerde de Bank of England zogenaamde ‘affordability tests’, waarmee nagegaan kan worden of een hypotheekbezitter wel in staat is om de hypotheek nog te kunnen betalen als de rente stijgt. Toen moest rekening gehouden worden met een verhoging van 1%, maar sinds juni is dat percentage aangescherpt naar een verhoging van 3% in de eerste vijf jaar. De bank wil hiermee voorkomen dat de particulier later misschien niet meer in staat is om de volledige hypotheek af te lossen.

Strengere eisen voor hypotheekaanvragen bij Barclays

Geen 2007 scenario

De banken in Engeland hopen op deze manier ook een eventuele nieuwe bubbel in de huizenmarkt te voorkomen. Momenteel is de huizenmarkt booming, door een historisch laag rentepercentage, minder werkloosheid en door de overheid gesponsorde krediet regelingen. De bubbel in 2007 wordt gezien als één van de triggers van de globale financiële crisis.