Onvoldoende beheersing kredietrisico’s levert Knab boete op van €3 miljoen

22 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Knab heeft een boete van €3 miljoen ontvangen van De Nederlandsche Bank. De online bank is volgens de toezichthouder onzorgvuldig geweest in het beheersen van zijn kredietrisico’s.

De boete heeft betrekking op verstrekte leningen via zogeheten lending-platforms tussen 2019 en 2022. Via de leenplatformen verstrekte Knab leningen aan Britse consumenten, die geen klant van de online bank waren. DNB constateerde daarbij overtredingen op het gebied van risicobeheersing.

“Een gebrek aan voldoende beheersing van deze risico’s had kunnen leiden tot verliezen die niet waren ingecalculeerd”, aldus de uitleg van de toezichthouder. En die mogelijke onvoorziene verliezen hadden een negatieve impact kunnen hebben op de stabiliteit van de bank.

Onvoldoende beheersing kredietrisico’s levert Knab boete op van  €3 miljoen

Knab ontving al in 2019 voor het eerst een waarschuwing dat de kredietrisico’s beter beheerst moesten worden; in 2022 werd wederom vastgesteld dat de online bank nog steeds tekortschoot in zijn inspanningen. Daarom heeft het nu een boete van zo’n €3 miljoen aan de broek.

Overigens had de boete hoger uit kunnen vallen, maar DNB is van mening dat Knab al verbetering heeft laten zien. Zo heeft de online bank de beleggingen in de betreffende leningen inmiddels afgebouwd tot 0,94% van de totale balans (in 2019 ging het nog om 6%).

De bank gaat niet in beroep tegen de uitspraak.