Ook Achmea schikt voor miljoenenbedrag in woekerpolisaffaire

19 februari 2024 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na ASR, Allianz en NN Group heeft ook Achmea een akkoord bereikt over de afhandeling van zijn woekerpolisaffaire. Al met al keert de verzekeraar €85 miljoen uit aan gedupeerde klanten. In ruil voor de schikking zien de claimorganisaties (Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond) af van verdere rechtszaken.

De woekerpolisaffaire dateert uit de jaren 90, waarin meerdere verzekeraars beleggingsverzekeringen verkochten als spaarproducten met beloofde hogere rendementen. In werkelijkheid waren het beleggingen met aanzienlijke risico’s voor klanten, wat tot hoge kosten leidde na de beurscrash rond de eeuwwisseling.

Het betrof in totaal zo’n zeven miljoen verkochte woekerpolissen in Nederland, met een opgetelde waarde van ongeveer €100 miljard.

Ook Achmea schikt voor miljoenenbedrag in woekerpolisaffaire

In het geval van Achmea gaat het om afgesloten beleggingsverzekeringen die in Nederland zijn verkocht via de merken Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en hun rechtsvoorgangers.

De verzekeraar trekt €60 miljoen uit om gedupeerden te compenseren. Bij de claimorganisaties aangesloten polishouders krijgen een vergoeding van minimaal enkele honderden euro's per polis. In een enkel geval kan die oplopen tot meer dan €10.000.

Daarnaast zet Achmea nog eens €25 miljoen opzij voor schrijnende gevallen onder polishouders die niet zijn aangesloten bij een van de claiminstanties.

Achmea RvC-voorzitter Bianca Tetteroo laat weten verheugd te zijn met de overeenkomst. “Deze mijlpaal is van groot belang voor alle betrokken partijen. Het is goed dat er nu een oplossing is voor de betreffende klanten en dat er duidelijkheid is ontstaan.”

Nu ook Achmea een schikking heeft gesloten kan de algehele woekerpolisaffaire bijna worden afgesloten – alleen Reaal en De Goudse hebben nog geen akkoord gesloten voor een eventuele compensatie.