NN betaalt €360 miljoen aan gedupeerden van woekerpolissen

12 januari 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

NN Group zal zo’n €360 miljoen uitkeren aan gedupeerde klanten met woekerpolissen, als onderdeel van een schikking met vijf claimclubs. Dit bedrag is bedoeld als compensatie voor de schade die klanten opliepen door beleggingsverzekeringen bij Nationale-Nederlanden, Delta Lloyd en ABN AMRO Levensverzekeringen, allemaal (voormalig) onderdeel van NN Group.

Van deze som is €300 miljoen bestemd voor gedupeerden die zich bij de betrokken claimclubs hebben aangemeld. Elke aangemelde polishouder krijgt minstens €500. Sommigen kunnen zelfs meer dan €10.000 ontvangen. NN heeft ook €60 miljoen gereserveerd voor niet-aangemelde klanten en schrijnende gevallen.

“De schikkingsovereenkomst is een belangrijk resultaat voor iedereen die betrokken is bij deze langlopende sectorkwestie. We hebben de kritiek dat bepaalde producten niet aan de verwachtingen van onze klanten hebben voldaan serieus genomen,” reageert David Knibbe, CEO van NN Group.

NN betaalt €360 miljoen aan gedupeerden van woekerpolissen

“We zijn dan ook blij dat we kunnen aankondigen dat we een finale schikkingsovereenkomst met de belangenorganisaties hebben gesloten”, aldus Knibbe. “Met deze schikking bieden we duidelijkheid aan onze klanten en kunnen we eindelijk dit boek sluiten. We blijven mensen helpen te zorgen voor wat zij echt belangrijk vinden.”

De schikking maakt een einde aan een langdurige juridische strijd tussen NN en de verenigde woekerpolisklanten, vertegenwoordigd door belangenorganisaties Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond.

Het bedrag dat NN nu betaalt ligt lager dan aanvankelijk werd verwacht door analisten, die eerder aannamen dat de schikking de verzekeraar tot €470 miljoen zou kosten. Wanneer ten minste 90% van de vertegenwoordigde klanten akkoord gaat met dit voorstel, wordt de algehele overeenkomst definitief. NN verwacht dat het proces tot en met eind 2024 zal duren.

Zeven miljoen woekerpolissen

De woekerpolisaffaire dateert uit de jaren 90, waarin verzekeraars beleggingsverzekeringen verkochten als spaarproducten met beloofde hogere rendementen. In werkelijkheid waren het beleggingen met aanzienlijke risico’s voor klanten, wat tot hoge kosten leidde na de beurscrash rond de eeuwwisseling.

Het betrof in totaal zo’n zeven miljoen verkochte woekerpolissen in Nederland, met een opgetelde waarde van ongeveer €100 miljard. Bij NN alleen al zijn naar schatting een miljoen polissen die in aanmerking komen voor compensatie. Ook andere verzekeraars hebben ook soortgelijke producten aangeboden, wat resulteerde in vergelijkbare problemen voor consumenten.