FTX-CEO schuldig bevonden aan miljardenfraude
Sam Bankman-Fried is door een Amerikaanse jury schuldig bevonden aan miljardenfraude. Al met al had de jury slechts vier uur nodig om een oordeel te vellen. De FTX-topman hoort op 28 maart wat voor straf hij kan verwachten.
Het opmerkelijke verhaal van FTX – een van ’s werelds grootste crypto-handelsplatformen – kwam in november vorig jaar aan het licht. Het bedrijf kwam in de problemen toen cryptokoersen kelderden en er een heuse ‘crypto-run’ ontstond. Miljarden van klanten de bij het bedrijf waren gestald, bleken verdwenen.
Sindsdien lopen er meerdere onderzoeken naar het cryptobedrijf van Bankman-Fried, waaronder of de CEO fraude had gepleegd. De FTX-frontman zou in november $10 miljard aan vermogen van zijn klanten van het platform over hebben geheveld naar zijn eigen investeringsbedrijf Alameda. Met de ondergang van FTX, verdampte ook het weggesluisde geld – een tiende van dat bedrag zou nog altijd spoorloos zijn.
"Hij heeft het geld achterovergedrukt terwijl hij wist dat het verkeerd was", aldus de aanklager. "Maar hij deed het toch omdat hij dacht slimmer en beter te zijn. Hij dacht dat hij zich er wel uit zou redden."
Bankman-Fried verdedigde zichzelf door te stellen dat hij het slachtoffer was van slecht financieel advies en dat hij simpelweg niet had overzien wat er mis was gegaan met het wegsluizen van het FTX-geld. Ook gedurende de rechtszaak hield hij zijn onschuld vol.
Een betoog aan dovemansoren gericht, al was het maar omdat de verdachten hun handelswijze bespraken in appgroepjes. Daarnaast getuigden drie medeverdachten van Bankman-Fried, waaronder zijn ex-vriendin, in ruil voor strafvermindering tegen de CEO.
Aangeklaagd door FTX zelf
Nu hij zijn eerste strafzaak heeft verloren ziet de toekomst van Bankman-Fried er dan ook somber uit. Waar hij zijn uiteindelijke straf nog te horen moet krijgen, zal het daar echter niet bij blijven. De FTX-oprichter wordt namelijk ook nog door zijn eigen bedrijf aangeklaagd voor 1 miljard dollar.
In die zaak wordt hij er samen met drie andere voormalige leidinggevenden van verdacht geld achterover te hebben gedrukt. Geld dat gebruikt zou zijn voor de aankoop van luxe appartementen, politieke donaties en risicovolle beleggingen. Drie van de vier bestuurders hebben al bekend; alleen Bankman-Fried pleit nog altijd voor zijn onschuld.
De rechtszaak wordt vanuit FTX geleid door John Ray, een herfinancieringsspecialist die Bankman-Fried opvolgde als directeur van het cryptobedrijf na de ineenstorting in november vorig jaar. Ray stelt dat de rechtszaak wordt aangespannen om zo schuldeisers en gedupeerde beleggers terug te betalen. Naar verluidt wordt er namelijk momenteel zo’n $1 miljard aan beleggersactiva vermist.