Rabobank en SurePay intensiveren samenwerking voor verbeterde fraudepreventie

26 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nu de wereld steeds verder digitaliseert en fraudeurs er met generatieve AI-technologie zelfs een krachtig wapen bij hebben gekregen, is het belangrijk dat de andere kant van het speelveld ook niet stil blijft zitten. En dat doen ze gelukkig ook niet: zo hebben Rabobank en SurePay aangekondigd hun reeds bestaande samenwerking verder te intensiveren om de preventie van fraude te verbeteren.

Zo is de (versterkte) samenwerking gericht op het vergroten van de datadekking, zodat IBAN’s uit meer EU-landen kunnen worden gecontroleerd. Daarnaast wordt ook de Fraud Risk Indicator geïntroduceerd.

De Fraud Risk Indicator biedt banken extra risico-indicatoren, waardoor frauduleuze activiteiten door criminelen sneller en makkelijk aan het licht gebracht kunnen worden. Ook zou het systeem helpen om het aantal onterechte fraudemeldingen (zogeheten false positives) te verminderen.

Rabobank en SurePay intensiveren samenwerking voor verbeterde  fraudepreventie

De partners noemen de nauwere samenwerking een logische keuze, omdat elke betaling vandaag de dag al wordt gecontroleerd aan de hand van het IBAN-Naam Check systeem van SurePay. De Fraud Risk Indicator vormt een aanvullende controle bovenop iedere IBAN-Naam Check.

De uitbreiding zou vanuit technisch oogpunt voor Rabobank een beperkte impact hebben, omdat het systeem voortbouwt op de bestaande API-integratie.

Veiligere bankervaring

Tertia Wiedenhof (Product Manager External Fraude Detection bij Rabobank) stipt aan dat fraude een toenemend risico vormt binnen de financiële sector. “Door nauw samen te werken met SurePay en gebruik te maken van hun geavanceerde systemen kunnen we bancaire fraude effectiever aanpakken en onze klanten een veiligere bankervaring bieden.”

Inmiddels is Rabobank al twee maanden live met de Fraud Risk Indicator en de resultaten zouden er volgens Wiedenhof niet om liegen. “Het aantal false positives is significant afgenomen; onze fraudeanalisten zijn daardoor veel vaker met echte fraudezaken bezig, waardoor we onze klanten in de praktijk nog beter kunnen beschermen.”

“Met Fraud Risk Indicator geven we banken een tool om fraude beter en efficiënter te monitoren en te voorkomen”, voegt Marcel Rienties (Co-founder en CPO bij SurePay) toe. “Met deze intensievere samenwerking zet Rabobank een belangrijke stap in het voorkomen en bestrijden van bancaire fraude en blijven ze klanten een hoog niveau van veiligheid en betrouwbaarheid bieden.”