Triodos steunt oproep aan Europese Commissie voor meer focus op sociale investeringen

23 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

In een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Triodos Bank samen met een aantal Europese organisaties een oproep gedaan om de financiering van sociale initiatieven te stimuleren.

Volgens de groep die verder bestaat uit de European Association of Public Banks, CSR Europe, SGI Europe, European Trade Union Confederation en een samenwerkingsverband van kerkelijke investeerders, ligt de focus momenteel vooral op milieudoelstellingen wanneer het gaat over duurzaamheid, maar is de sociale kant daarbij onderbelicht.

Daarom pleit zij voor de creatie van een nieuw raamwerk ter stimulering van investeringen in de richting van sociale huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs, en om mensenrechten in zijn totaliteit te kunnen waarborgen.
Triodos steunt oproep aan Europese Commissie voor meer focus op sociale investeringen

Groot financieringstekort

In de brief stelt de groep onder meer dat het zogeheten rapport ‘High-Level Task Force on Investing Social Infrastructure in Europe’ een groot financieringstekort constateert van 100 tot 150 miljard euro voor sociale voorzieningen en dat het zal oplopen tot een tekort van 1,5 biljoen euro over de periode 2018-2030. Hiermee stagneren in veel regio’s de investeringen in menselijk kapitaal, vooral in de gezondheidszorg, het onderwijs en betaalbare woningen.

Terwijl verschillende investeringen rond activiteiten in het kader van duurzaamheid wel worden aangemoedigd in de EU Sustainable Finance (EU SF), mist deze regelgeving volgens de groep de kans om gebruik te maken van het potentieel van sociaal georiënteerde investeerders.

Op basis van al bestaande wetgeving vraagt de groep daarom de Europese Commissie met klem om aan een raamwerk voor sociale investeringen (Social Investment Framework) te gaan werken en dit zonder uitstel op de agenda te zetten. De groep benadrukt in de brief de urgentie, niet alleen vanwege de ‘groene transitie’ maar mede met het oog op de huidige situatie rond migratie die veroorzaakt is door de oorlog in Oekraïne.

De brief aan de Commissie kunt u downloaden via deze link.