Nederlanders geven hun financieel welzijn een ruim voldoende

18 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Hoewel meer dan 8 op de 10 Nederlanders hun financiële welzijn een voldoende geven, blijk lang niet alles koek en ei. Door de gestegen (energie)prijzen stelt 1 op de 5 respondenten geld van hun spaar- of beleggingsrekening te hebben gehaald om de maandlasten te kunnen betalen.

Vooral 18 tot 34 jarigen doen dat het vaakst; de respondenten in deze leeftijdsgroep beoordelen hun financiële welzijn dan ook lager dan ondervraagden van 45 jaar en ouder. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor van de Autoriteit Financiële Markten; een onderzoek dat de toezichthouder vaker uitvoert om de stem van de consument mee te laten wegen in zijn beleid.

Het onderzoek toont aan dat Nederlanders hun financiële welzijn gemiddeld met een 7 waarderen. Respondenten in de jongste leeftijdsgroep (18-34 jaar) geven hun financiële welzijn een lager cijfer dan respondenten van 45 jaar en ouder. Respondenten die een netto maandinkomen hebben van €1.500 of minder, geven logischerwijs gemiddeld ook een lager cijfer dan respondenten met een hoger netto maandinkomen.

Nederlanders geven hun financieel welzijn een ruim voldoende“De gevolgen van financiële nood- slechtere fysieke en mentale gezondheid, meer isolement en verminderd ‘doenvermogen’- zijn ernstig genoeg om te investeren in weerbaarheid”, legt bestuursvoorzitter Laura van Geest uit. “De AFM pleit daarom al langer voor periodiek financieel onderhoud. Voorkomen is immers beter dan genezen.”

Minder kunnen sparen

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat ruim 4 op de 10 Nederlanders door de gestegen (energie)prijzen minder kunnen sparen of beleggen dan ze van plan waren. Dit is vrijwel gelijk tussen de verschillende leeftijdsgroepen en tussen mensen in loondienst, zelfstandigen of gepensioneerden. Ongeveer 1 op de 5 respondenten zegt zelfs geld van de spaar- of beleggingsrekening te hebben gehaald om hun maandlasten te kunnen betalen.

Tot slot stellen 6 op de 100 Nederlanders te zijn overgestapt naar een goedkopere verzekering met een minder uitgebreide dekking. 1 op de 20 respondenten geeft aan geld te hebben geleend bij familie of vrienden.