Google Cloud maakt entree in AI-gestuurde AML sector

26 juni 2023 Banken.nl 1 min. leestijd

Google Cloud heeft Anti Money Laundering AI gelanceerd. Met het product – dat draait op artificial intelligence – wil het techbedrijf financiële instellingen helpen om het witwassen van geld effectiever en efficiënter te detecteren.

Google Cloud legt uit dat zijn Anti Money Laundering AI (AML AI) geconsolideerde klantrisicoscores aanbiedt, die worden gegenereerd met behulp van machine learning, in plaats van op regels gebaseerde transactiewaarschuwingen.

De risicoscore is gebaseerd op data van de bank, waaronder transactiepatronen, netwerkgedrag en KYC-data om particuliere klanten met een hoog risico te identificeren. Door zich aan te passen aan veranderingen in de data, levert het systeem volgens Google Cloud meer nauwkeurige resultaten, waardoor de algehele effectiviteit van het programma en de operationele efficiëntie verbetert.

De AML AI maakt enkel gebruik van eigen Google Cloud-technologieën, waaronder Vertex AI en Big Query. Het techbedrijf legt uit dat de techniek het schalen van ML vereenvoudigt en een gedetailleerde uitleg geeft van de resultaten om financiële instellingen te helpen bij het versnellen van de onderzoeken en het verbeteren van de klantervaring. Het product zou inmiddels al in gebruik genomen zijn in verschillende geografische regulerende rechtsgebieden.

Techniek beschikbaar stellen

“Google is een pionier op het gebied van AI”, stelt Google Cloud-CEO Thomas Kurian. “Nu stellen we onze tools, technologieën en expertise beschikbaar om een van de grootste en duurste uitdagingen in de financiële dienstverlening op te lossen.

“In lijn met ons streven om innovatie met behulp van AI naar de financiële dienstverlening over te brengen, lanceren we Google Cloud's AML AI om financiële instellingen te helpen AML-risico's nauwkeuriger en efficiënter te identificeren en tegelijkertijd de bedrijfsvoering en governance te verbeteren.”

Meer AML-gerelateerd nieuws is te vinden op de AML-themapagina van banken.nl.