Banken stoppen vrijdag met omzetten naar IBAN

29 juli 2014 Banken.nl 4 min. leestijd

Aanstaande vrijdag moeten banken stoppen met het automatisch omzetten van het huidige rekeningnummer naar het langere IBAN-nummer. Het oude bekende rekeningnummer ziet er dan voorgoed anders uit. 

Rekeningnummer maakt plaats voor IBAN

Vrijdag 1 augustus is het zover, dan is het Europese betalingssysteem Single Euro Payments Area (SEPA) ingevoerd. Het vertrouwde korte banknummer is daarmee verleden tijd en maakt plaats voor het International Bank Account Number (IBAN). Goede doelen vormen als enige een uitzondering. Zij mogen hun verkorte rekeningnummers, bijvoorbeeld Giro 555, voorlopig blijven gebruiken.

Automatisch omzetten naar IBAN ten einde

Tot 1 augustus maken banken gebruik van een converter om de huidige rekeningnummers te vertalen naar de langere IBAN-nummers. Door deze converter merkt de consument weinig van de invoering van SEPA omdat het gewoon het oude bekende rekeningnummer mag gebruiken.  Bij de start van SEPA zijn banken echter door een Europees besluit verplicht gesteld om te stoppen met deze dienst, waardoor consumenten het IBAN-nummer met 18 tekens moeten gebruiken. Het is banken vanuit de Europese verordening dus simpelweg verboden om deze service langer voort te zetten.

Banken stoppen met omzetten naar IBAN

Nut en noodzaak

Nut van noodzaak van het stopzetten van de automatische converter staan niet als paal boven water. 

Critici stellen het stopzetten van deze huidige service van banken ter discussie. Waarom moet een consument zijn of haar IBAN weten? Voor die enkele keer dat hij of zij een Europese betaling doet? Zolang de consument maar weet waar hij of zij het IBAN nummer kan vinden.

Voorstanders zeggen dat invoering nodig is zodat consumenten hun IBAN leren, en zo anders is het nummer ook weer niet. Iedereen in Europa betaalt dan euro’s op dezelfde manier. Of je nu contant betaalt, wilt pinnen met je betaalpas of euro’s moet overschrijven. Daarnaast zal de fraude met IBAN phishingmails stoppen als er meer duidelijkheid komt over de status. En ten slotte meldt Over op IBAN dat het huidige systeem van automatisch omzetten naar IBAN foutgevoelig is.  Een foutief ingevulde rekening wordt ook automatisch omgezet naar een IBAN. Het geld wordt vervolgens naar een andere rekening dan bedoeld overgemaakt. Het controlegetal in het IBAN (uniek per IBAN) checkt of er geen typefouten gemaakt worden.

Knab is bezig met alternatief

René Frijters, CEO van Knab, zegt op zijn twitteraccount dat Knab bezig is met een alternatief voor de automatische converter. "Waarom maken we het moeilijk als het ook makkelijk kan", aldus Frijters. Knab laat nog niet weten wat dit alternatief is.

Gerelateerde berichten

EC: Invoering SEPA wordt uitgesteld naar augustus 2014
Automatisch omzetten naar IBAN een standaard dienst?
DNB: Piek SEPA-migratie verwacht in december 2013

CGI: Ook MKB moet zich voorbereiden op SEPA
Bundesbank: Duitse bedrijven onderschatten SEPA
PwC: SEPA invoering risicovol voor betalingsverkeer
Deutsche Bank komt met stappenplan invoer SEPA
Onvolledige SEPA invoering kost banken miljoenen
SEPA migratie grote bedrijven later dan gepland
ANVA: Intermediair onderschat voorbereiding SEPA
Ook PwC waarschuwt voor onderschatting van SEPA