Bundesbank: Duitse bedrijven onderschatten SEPA

20 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Duitse bedrijven lijken weinig haast te maken met de invoering van SEPA. De president van de Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele, maakt zich zorgen over de huidige voortgang en vreest voor liquiditeitsproblemen na 1 februari 2014. Ook in Nederland dreigt volgens adviesbureau PwC een groot aantal bedrijven en instellingen in de problemen te komen als volgend jaar de nieuwe regels voor Europees betalen in werking treden.

Onvoldoende voortgang

De klok tikt door. Voor bedrijven, overheden, verenigingen en andere organisaties is het belangrijk om tijdig maatregelen te nemen. Vanaf februari 2014 zijn betalingen namelijk alleen nog maar mogelijk met het langere rekeningnummer IBAN. En gebruikt iedereen de Europese (SEPA-) standaarden voor betaalmiddelen als overschrijvingen en incasso’s.

SEPA

Een goede vijf maanden voor de start van het nieuwe Europese betaalsysteem maakt de Bundesbank zich steeds meer zorgen over de voortgang. ''We waarschuwen voor liquiditeitsproblemen na 1 februari 2014: betalingen van bijvoorbeeld salarissen kunnen niet meer afgehandeld worden als de data niet in SEPA-format bij de bank worden ingediend'', aldus Carl-Ludwig Thiele, de president van de Bundesbank.

Van de ruim 3,6 miljoen bedrijven en circa 580.000 verenigingen in Duitsland zijn slechts 712.738 identificatienummers uitgegeven die noodzakelijk zijn om als schuldeiser gelden in te vorderen.

Gerelateerde berichten

PwC: SEPA invoering risicovol voor betalingsverkeer
Deutsche Bank komt met stappenplan invoer SEPA
Onvolledige SEPA invoering kost banken miljoenen
SEPA migratie grote bedrijven later dan gepland
ANVA: Intermediair onderschat voorbereiding SEPA
Ook PwC waarschuwt voor onderschatting van SEPA