Onvolledige SEPA invoering kost banken miljoenen

17 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Banken en overige financiële instellingen lopen het risico om miljoenenverliezen te leiden als gevolg van SEPA. Volgens onderzoeksbureau Experian kan de invoering van SEPA zorgen voor een forse toename in het aantal mislukte transacties. Doordat elke mislukte transactie een kostenpost van zo’n €50 met zich meebrengt kan de opgelopen schade oplopen tot in de (honderden) miljoenen.  

Het SEPA-betalingssysteem is ontwikkeld om de verwerking van binnenlandse en internationale betalingen te vereenvoudigen. In februari 2014 wordt SEPA verplicht voor landen in de Eurozone en vanaf 2016 is het verplicht voor landen daarbuiten die betalingen willen doen en ontvangen in euro’s.

Experian - Onvolledige SEPA

35% van transacties mislukken
Het onderzoeksbureau analyseerde ruim een half miljoen bankrekeningen van Europese bedrijven. Hieruit kwam naar voren dat slechts 65% van de eurotransacties wordt uitgevoerd met de volledig juiste accountdata. Doordat elke mislukte transactie circa €50 kost, loopt de schade al gauw in de tonnen en voor grote instellingen die zaken doet met veel bankrekeningen gaat het om (tientallen) miljoenen.

Volgens Jonathan Williams, Director of Payment Strategies bij Experian, zijn aanloopproblemen onvermijdelijk door fouten in bankrekeninggegevens. “Lokale oplossingen - die tot nu toe effectief waren – worden niet meer gebruikt in het nieuwe, gemeenschappelijke systeem. Het is dan ook belangrijk dat Europese bedrijven hun accountdata analyseren, fouten oplossen en de informatie omzetten naar de juiste SEPA-standaard. Op deze manier kunnen ze garanderen dat leveranciers, partners en medewerkers op tijd betaald krijgen wanneer de nieuwe regels van kracht worden”.