EC: Invoering SEPA wordt uitgesteld naar augustus 2014

10 januari 2014 Banken.nl 3 min. leestijd

Bedrijven in het eurogebied krijgen niet tot februari maar tot augustus de tijd om over te stappen op het Europese betalingssysteem SEPA. Dat meldt eurocommissaris Michel Barnier.

Veel bedrijven nog niet gereed

Volgens de eurocommissaris komt de invoering van SEPA te vroeg voor veel bedrijven. Er zijn nog teveel gebruikers die betalingen met IBAN-nummers niet kunnen verwerken. In Nederland zien we dit ook. Uit de SEPA monitor van De Nederlandsche Bank blijkt dat veel MKB en middelgrote bedrijven nog niet gereed zijn voor SEPA.

Dat bedrijven nog veel stappen moet zetten om op tijd gereed te zijn voor SEPA blijkt ook uit analyses van andere organisaties. Zo meldde zakelijk dienstverlener CGI dat een grote groep MKB bedrijven en ondernemers nog lang niet klaar is voor SEPA. PwC vreest met name dat bedrijven en instellingen te weinig ruimte hebben ingepland in het traject naar de invoering SEPA. Volgens het adviesbureau heeft een groot aantal bedrijven en instellingen ook geen plan B, als de planning of de deadline niet wordt gehaald. 

Invoering SEPA uitgesteld

Extra overgangsperiode van zes maanden

Dit is voor de Europese Commissie voldoende reden om de invoering van SEPA met zes maanden uit te stellen om zo verstoringen van het betalingsverkeer te voorkomen. Het uitstellen van de invoeringsdatum betekent een overgangsperiode van zes maanden waarin bedrijven zowel SEPA betalingen als betalingen met de huidige standaarden kunnen uitvoeren. De formele deadline van de invoering blijft dus wel staan op 1 februari.

Michel Barnier roept de lidstaten en het Europees Parlement op dit voorstel snel over te nemen.

Banken bieden tijdens overgangsperiode dezelfde ondersteuning

Banken helpen consumenten zes maanden langer met het automatisch omzetten van het huidige rekeningnummer naar het langere IBAN-nummer. Dat berichtte Banken.nl. De Nederlandse banken hebben dit besloten vooruitlopend op het voorstel van de Europese Commissie om de SEPA-einddatum uit te stellen naar 1 augustus.

Maar waarom wordt het de consument niet makkelijk gemaakt door deze automatische converter altijd beschikbaar te stellen? De huidige wijze waarop rekeningnummers naar de 18 tekens van IBAN worden vertaald werkt immers prima. Banken zouden echter verplicht zijn om te stoppen met deze dienst op de datum waarop SEPA wordt ingevoerd. Dit hebben de EU-lidstaten besloten om ervoor te zorgen dat consumenten hun IBAN-nummer gaan leren.

Gerelateerde berichten

Automatisch omzetten naar IBAN een standaard dienst?
DNB: Piek SEPA-migratie verwacht in december 2013

CGI: Ook MKB moet zich voorbereiden op SEPA
Bundesbank: Duitse bedrijven onderschatten SEPA
PwC: SEPA invoering risicovol voor betalingsverkeer
Deutsche Bank komt met stappenplan invoer SEPA
Onvolledige SEPA invoering kost banken miljoenen
SEPA migratie grote bedrijven later dan gepland
ANVA: Intermediair onderschat voorbereiding SEPA
Ook PwC waarschuwt voor onderschatting van SEPA