DNB: Piek SEPA-migratie verwacht in december 2013

25 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

Ondanks dat op dit moment duizenden mensen werken aan de migratie naar SEPA, blijkt uit de SEPA-monitor van DNB onder MKB en middelgroot bedrijven dat Nederland nog niet gereed is. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat in december de meeste bedrijven gaan overstappen op SEPA. Wel blijkt dat de kennis over, voorbereidingen op en houding ten opzichte van SEPA zich positief ontwikkelen.

Voorbereiding in volle gang, kleinere bedrijven blijven achter

Op 1 februari 2014 wordt het betalingsverkeer in de Eurozone geharmoniseerd en wordt SEPA (Single Euro Payments Area) ingevoerd. In het hele Eurogebied moet dan op dezelfde wijze kunnen worden betaald en in Nederland worden dan de Nederlandse rekeningnummers vervangen door IBAN nummers.

De meest recente SEPA-monitor van DNB laat, in vergelijking met de vorige SEPA-monitor, een toename zien van het aantal bedrijven die zijn begonnen met de voorbereidingen op de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Alleen de kleinere MKB-bedrijven blijven nog achter. Een relatief groot aantal MKB'ers heeft nog geen planning voor de overstap op de Europese Overschrijving en de Europese incasso. De allerkleinste bedrijven van minder dan 5 werknemers blijken volgens de SEPA-monitor nog in het geheel niet begonnen.

DNB - SEPA monitor Q3 2013

Dat het MKB nog veel stappen moet zetten om op tijd gereed te zijn voor SEPA blijkt ook uit analyses van andere organisaties. Zo meldde zakelijk dienstverlener CGI dat een grote groep MKB bedrijven en ondernemers nog lang niet klaar is voor SEPA. PwC vreest met name dat bedrijven en instellingen te weinig ruimte hebben ingepland in het traject naar de invoering SEPA. Volgens het adviesbureau heeft een groot aantal bedrijven en instellingen ook geen plan B, als de planning of de deadline niet wordt gehaald. 

 DNB - SEPA

Hogere SEPA bewustzijn

Het percentage bedrijven dat gehoord heeft van SEPA is gestegen. Inmiddels heeft 86% van het MKB gehoord van SEPA. Ook hebben meer bedrijven (79%) een algemeen of volledig beeld van de veranderingen die SEPA voor het eigen bedrijf met zich meebrengt. Er zijn wel duidelijke verschillen waarneembaar tussen sectoren, waarbij de zakelijke en financiële dienstverlening het hoogst scoort.

DNB - Bewustzijn SEPA