Choreograaf Jordy Dik trotse winnaar van BNG Bank Dansprijs 2023

19 mei 2023 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Choreograaf Jordy Dik heeft met zijn voorstelling 'You and me and all the others' de BNG Bank Dansprijs in de wacht gesleept. De maker verdient met zijn dansepos een tournee langs vijftien theaters komend najaar onder de noemer DansClick 25. De prijs met een waarde van €50.000, - ontving Dik uit handen van Mat Meijs, secretaris van het BNG Cultuurfonds.

de BNG Bank Dansprijs wordt jaarlijks door het BNG Cultuurfonds toegekend aan jong Nederlands talent, om hen te stimuleren bij het verwezenlijken van hun producties. Daarnaast biedt het getalenteerde choreografen de kans om hun carrière nationaal en zelfs internationaal te verbreden. Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dans- en theaterjournalist Anette Embrechts bepaalt wie de winnaar is.

Grote en verbindende inspiratiebron

De jury - verder bestaande uit Marc Maris (programmeur Dans bij Korzo Theater), Lisa Reinheimer (directeur Dansateliers), Janneke Schmeitz (programmeur dans bij Parkstad Limburg Theaters en programmeur en festival coördinator bij festival schrit_tmacher), Susanne Visser (Hoofd Programmering en Communicatie Cultuurhuis De Klinker) en Mat Meijs (secretaris BNG Cultuurfonds) -  is lovend over de winnaar Jordy Dik die volgens het juryrapport een grote inspiratiebron is in velerlei opzichten.

Choreograaf Jordy Dik trotse winnaar van BNG Bank Dansprijs 2023

 “Met zijn open en enthousiasmerende persoonlijkheid weet hij hoe je ‘çommunity art en inclusiedans’ eerlijk aan de man kunt brengen. Hij verbindt zijn performers met publiek en andere betrokkenen en weet alle overeenkomsten en verschillen zo te overstijgen dat hij elke performer in haar, hun of zijn eigen kracht zet en de optelsom meer is dan de som der delen”, aldus het juryrapport.

Dit verbinden komt volgens de jury volledig tot uiting in het duet 'You and me and all the others', waarin hij laat zien dat mensen altijd zullen verschillen, net zoals zij altijd zullen overeenkomen. “Het is een prachtig duet dat een groot publiek verdient, niet alleen in het veld van inclusiedans maar ook juist daarbuiten. Het is onontkoombaar emotioneel en vervult ieders hart met een broodnodige dosis warmte.”

Uniek tourmodel

Zoals gezegd gaat de winnaar van de BNG Bank Dansprijs op toernee onder de vlag van DansClick 25, wat het beste kan worden omschreven als een nationale tour van jonge, talentvolle en “spannende” namen in de danswereld. Het is volgens BNG Bank een “uniek tourmodel dat een nieuwe generatie choreografen in contact brengt met potentieel danspubliek en met programmeurs van verschillende theaters in Nederland.”